Комфортна їжа часто стає нашим рятівним колом під час емоційних хвилювань. Вона здатна на короткий час покращити настрій, але, на жаль, її вплив на здоров’я може бути негативним у довгостроковій перспективі.
Відомо, що такі страви зазвичай багаті на калорії, жири та цукор, але позбавлені поживної цінності. Деякі з них ще більше сприяють набору ваги, особливо при регулярному споживанні великими порціями, наголошує eatthis.com.
Однак, варто зауважити, що повністю відмовлятися від комфортної їжі не обов’язково.
“Комфортна їжа – це відповідь на певну емоційну потребу, яку ми відчуваємо в цей момент. Я не рекомендую вдаватися до переїдання, але маленькі порції улюблених страв, таких як печиво чи морозиво, можуть допомогти впоратися з бажанням, коли ви контролюєте вагу”, – зазначає дієтолог Стейсі Кравчик.
За словами Кравчик, якщо ми відмовляємо собі в бажаних продуктах, це лише посилює одержимість ними, що врешті-решт може призвести до переїдання. Тож краще не виключати такі продукти з раціону, але споживати їх рідко та в обмежених кількостях.
Щоб досягти успіху в схудненні, краще обмежити споживання певних видів комфортної їжі. Нижче наведено список продуктів, яких варто уникати.
“Однією з найгірших страв для схуднення є їжа з високим вмістом вуглеводів, така як макарони. Вони можуть швидко підвищувати рівень цукру в крові, що призводить до голоду незабаром після їжі та збільшує ризик переїдання. Фетучині Альфредо – один із найшкідливіших варіантів. Ця страва багата калоріями і майже не містить білка”, – каже дієтолог Моргін Клер
“Оброблені та упаковані кондитерські вироби належать до найшкідливіших продуктів для здоров’я. Їх негативний вплив на організм перевищує будь-які позитивні емоції”, – зазначає дієтолог Тріста Бест.
За словами дієтолога, ці продукти перенасичені жирами та цукром, що сприяє запальним процесам та проблемам із травленням, посилюючи як фізичний, так і психологічний стрес.
“Найбільш проблемними продуктами для тих, хто хоче схуднути, є ті, що містять багато цукру. Наприклад морозиво та різні десерти”, – говорить дієтолог Кайлі Іванір.
Іванір пояснює, що такі продукти спричиняють негативні ефекти. Цукор швидко підвищує рівень глюкози в крові, запускаючи цикл голоду та бажання їсти більше. До того ж, стрибки цукру сприяють запаленню та інсуліновій резистентності. Вона радить обирати продукти з високим вмістом білків і жирів, оскільки вони довше насичують та допомагають контролювати апетит.
“Морозиво – це один із найгірших варіантів для тих, хто намагається схуднути. Воно не лише містить багато цукру, але й провокує бажання їсти більше”, – каже Іванір.
Анам Умайр, доктор філософії та дієтолог, підтримує цю думку: “Морозиво настільки захоплює, що зупинитися після кількох ложок майже неможливо. Воно викликає звикання і сприяє ожирінню, порушенню гормонального балансу та інсуліновій резистентності”.
“Чіпси та інші закуски, які продаються в пакетах, є одними з найгірших для схуднення. Люди часто з’їдають цілу упаковку таких продуктів, не помічаючи, скільки спожили. Це може зруйнувати будь-які зусилля щодо дієти на кілька днів вперед”, – каже тренер Джеймі Хікі.