Те, що людина регулярно їсть і п’є, має величезний вплив на здоров’я. Якщо вам за 50 або більше, то настав час замислитися про те, як харчові звички мають змінюватися з віком.
Треба знати, чи є поживні речовини, до яких потрібно бути більш уважними і збільшити їх у раціоні, а що краще звести до мінімуму, пише Parade.
Чи повинні харчові звички змінюватися з віком
За словами дієтолога Тобі Амідор, 50 років – це вирішальний час, щоб замислитися про дієту, тому що саме тоді збільшується ризик деяких хронічних захворювань і проблем зі здоров’ям. Наприклад, ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння збільшується після 50 років.
“Зміни здоров’я з віком включають збільшення втрати м’язової маси, яка починається в 40 років. Здоров’я кісток може стати більш серйозною проблемою в період перименопаузи для жінок”, – сказала Амідор.
Маючи це на увазі, вона зазначила, що існують певні поживні речовини, за якими людям у віці 50 років і старше слід особливо уважно стежити, щоб вони отримували їх у достатній кількості. Ці поживні речовини включають кальцій, вітамін D, калій і клітковину.
Амідор зазначила, що важливо стежити за тим, щоб споживані джерела білка були високої якості, як-от молоко, йогурт, яйця, риба і морепродукти, птиця і пісне м’ясо.
Що вживати менше після 50 років
Амідор радить виключити з раціону цукор, підсолоджені напої, такі як газовані напої, підсолоджені чаї та лимонад.
Регулярне вживання підсолоджених напоїв пов’язане з вищим ризиком серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння.
Замість них пийте воду з фруктами, газовану воду або трав’яні чаї без цукру. Амідор також радить не залишати поза увагою молоко, яке є гарним джерелом кальцію і вітаміну D – двох поживних речовин, що стають дедалі важливішими після 50 років, оскільки кістки стають крихкішими.
“Поживні речовини, що містяться в одній чашці молока, можуть допомогти заповнити дефіцит поживних речовин, корисних за різних станів здоров’я, включно зі здоров’ям кісток і м’язів, імунним здоров’ям, здоров’ям серця, діабетом і контролем ваги”, – зазначила вона.