Зрозуміло, коли особливості харчування можуть завдати шкоди печінці, яка безпосередньо задіяна у процесі травлення. Але який зв’язок із суглобами, крім єдино очевидного – зайвої ваги, що збільшує навантаження на них?
Насправді їжа дуже впливає на здоров’я суглобів – як у хорошому, так і в поганому значенні. І справа не тільки в нестачі якихось корисних речовин, вітамінів і мінералів, життєво важливих для нормальної роботи суглобів, а й шкоди, яку в цьому випадку повільно, але впевнено завдають їм деякі продукти.
Як харчування впливає на здоров’я суглобів?
Важлива роль їжі обумовлена кількома причинами, і це пов’язано перш за все із запаленням – основою причиною безлічі захворювань суглобів, зокрема, і дуже поширеного артриту.
До запалень приводять продукти, що містять велику кількість насичених тваринних жирів і простих вуглеводів, трансжирів, оброблені продукти.
З іншого боку, від харчування залежить підтримка чи не підтримка хрящів – сполучної тканини, яка покриває кінці кісток у суглобах та забезпечує плавність рухів. Хрящі не люблять надлишку солі, цукру, трансжирів, щавлевої кислоти та алкоголю.
Впливає раціон і на рухливість наших суглобів, а це вже залежить від зайвої ваги та нестачі вітамінів D и С, кальцію та магнію. А також і на здоров’я кісток, від якого залежить підтримка та захист суглобів.
Які продукти спричиняють запалення суглобів?
Оскільки |запалення – це ворог №1, треба зменшити, а у разі вже наявних проблем із суглобами зовсім вилучити з раціону цей набір:
- Продукти із високим вмістом насичених жирів: червоне м’ясо, напівфабрикати, фаст-фуд, смажене, жирні молочні продукти.
- Трансжири: швидкі закуски, смажені та копчені продукти, чіпси, випічка, маргарин.
- Харчові добавки: глютамат натрію (E621) та аспартам.
- Продукти із високим вмістом цукру: солодощі, газовані напої, соки з доданим цукром, соуси.
- Глютен: у деяких людей можуть бути запальні реакції на глютен у пшениці, ячмені та житі.
- Продукти з великою кількістю щавлевої кислоти: шпинат, ревінь, буряк, шоколад.
- Продукти з високим вмістом пуринів: це речовини, які розкладаються в організмі до сечової кислоти, і її високий рівень може призвести до утворення кристалів у суглобах – а це вже подагра або інші форми кристалічного артриту. Джерела пуринів – субпродукти, морепродукти, червоне м’ясо, качине та гусяче м’ясо, жовта сочевиця та горох, темне пиво.
- Продукти із доданою сіллю: оброблені м’ясні, консервовані, солоні закуски та чіпси, готові страви та напівфабрикати, соуси та приправи, булочки та круасани.
- Алкоголь : може стимулювати виділення цитокінів та інших медіаторів запалення, тому біль у суглобах може бути спровокований і спиртним.
Яка їжа шкідлива для хрящів суглобів?
Вони відіграють найважливішу роль у роботі суглобів, оскільки діють як амортизатори, збільшують діапазон руху в суглобі, допомагають рівномірно розподіляти навантаження на суглобову поверхню. Зрештою, без хрящів кістки б терлися одна об одну, руйнуючи суглоби. Тому так важливо правильно “годувати” хрящі і не давати їм багато шкідливого, до якого належать:
- Насичені жири – олія тваринного походження, кокосова та пальмова олія можуть сприяти запаленню та руйнуванню хрящової тканини в суглобах. А це може посилити симптоми остеоартрозу.
- Прості вуглеводи – цукор та продукти з білого борошна призводять до запалення в організмі та погіршення стану хрящової тканини.
- Високий рівень солі – вживання солоних продуктів може призвести до затримки води в тканинах і збільшення запалення в суглобах, що погано позначається на хрящовій тканині.
- Трансжири – смажена їжа, готові закуски та упаковані продукти можуть сприяти запаленню та погіршенню стану хрящової тканини.
- Алкоголь – запалення, яке він викликає, сприяє пошкодженню хрящової тканини в суглобах.
- Продукти, що містять антинутрієнти – речовини, що заважають засвоєнню поживних речовин, необхідних для здоров’я хрящів. Містяться у злаках, сої та сочевиці, горіхах та насінні, чаї та каві.
Важливо: для нормальної роботи хрящів і суглобів загалом небезпечна нестача антиоксидантів, що призводить до підвищеного запалення та погіршення стану суглобів. Тому в раціоні мають бути темні ягоди, яскраві фрукти та овочі, листова зелень, темний шоколад і какао, спеції – імбир, кориця, гвоздика, куркума.
Так само важливо для суглобів і достатнє споживання кальцію та вітаміну D. Їхній недолік може призвести до послаблення кісток та хрящів, що збільшує ризик розвитку або прогресування захворювань суглобів, наприклад, остеоартриту.
Щоб уникнути цього, у раціоні має бути жирна риба, молочні продукти, жовтки та гриби. А також йогурт, знежирений кефір, сушений інжир, броколі, капуста, соєві продукти.