Споживання улюблених хрустких закусок, як-от цибулеві кільця та картопля фрі, може непомітно підкосити наше здоров’я, згідно з нещодавнім дослідженням. Автори дослідження, проведеного командою з Чиказького університету, занурилися у світ смаження у фритюрі та повторного використання кулінарної олії, що є звичайною практикою в багатьох ресторанах. Вони виявили, що в цій старій олії можуть міститися речовини, шкідливі для мозку, що призводить до підвищеного ризику розвитку недоумства, пише Daily Mail.
Під час дослідження вчені годували щурів їжею, багатою на олію, яка неодноразово піддавалася повторному нагріванню. Результати виявилися вельми тривожними. Щури демонстрували значні ознаки запалення по всьому тілу, а це, як відомо, шкодить кровоносним судинам і прискорює зниження когнітивних функцій. Ба більше, у цих щурів було більше ознак пошкодження мозку, як порівняти з тими, хто сидів на іншій дієті. По суті, дослідження, попередня скорочена версія якого вже доступна для прочитання, припускає, що вживання в їжу продуктів, обсмажених у олії, що повторно використовується, може бути пов’язане з пошкодженням нейронів і зниженням когнітивних функцій.
На думку дослідників, смаження продуктів у фритюрі — це більше ніж досягнення ідеальної хрусткої скоринки, це процес, який за високої температури олії може призвести до порушення обміну речовин. Це дослідження є важливим, оскільки, за словами вчених, воно вперше у своєму роді встановлює прямий зв’язок між тривалим вживанням продуктів, приготованих у фритюрі, і збільшенням нейродегенерації. Результати дослідження було представлено на щорічній зустрічі Американського товариства біохімії та молекулярної біології в Сан-Антоніо, штат Техас.
Хоча наслідки цієї наукової роботи викликають занепокоєння, важливо пам’ятати, що ці спостереження були зроблені на щурах. Для повного ж розуміння впливу на наше здоров’я необхідні дослідження на людях. Проте команда Чиказького університету вже планує майбутні роботи в цьому напрямку. Вони мають намір з’ясувати, як олія для фритюру може впливати не тільки на деменцію, а й на інші нейродегенеративні захворювання, як-от хвороба Альцгеймера і Паркінсона, а також на психічні розлади, як-от тривога і депресія. Це може прокласти шлях до нових дієтичних рекомендацій і, можливо, до більш здорових альтернатив смаженої їжі в майбутньому.