Група вчених дослідила світ їстівних квітів, щоб зрозуміти, що робить їх не лише ласощами для очей, а й для нашого шлунка. Автори дослідження розглянули чотири різні види їстівних квітів, виявивши в них різні корисні сполуки. Їхня наукова робота відкрила багато переваг для здоров’я, прихованих у цих природних красотах, пише News Medical.
Їстівні квіти, що часто трапляються в середземноморських та інших дієтах, орієнтованих на зміцнення здоров’я, містять величезну кількість необхідних поживних речовин і антиоксидантів. Однак не всі квіти, які можна часто зустріти в популярних стравах, були ретельно вивчені. Ця прогалина в знаннях змусила дослідників вивчити їхній поживний склад. Їх цікавило все: від цукрів і білків, що містяться в цих квітах, до антиоксидантів і вітамінів, які можуть принести нам користь. Завдяки ретельному вирощуванню та збору необхідного врожаю, дослідження дало змогу вченим вивчити біоактивні сполуки квітів, що в майбутньому може призвести як до створення нових натуральних засобів для лікування, так і інноваційних продуктів харчування на їхній основі.
Отримані результати виявилися вельми обнадійливими. Наприклад, гвоздика китайська виявилася квіткою, багатою на цукор, а мускатний гарбуз і фіалка рогата — чудовими джерелами білків. Ці рослини також виявилися багатими на такі необхідні мінерали, як кальцій, калій і залізо. Дослідження також підкреслило антиоксидантні властивості цих квітів: фуксія і фіалка рогата виділялися високим вмістом цих корисних сполук.
Але справа була не тільки в тому, що знаходиться всередині цих квітів, їхні аромати теж опинилися в центрі уваги вчених. Кожна квітка мала унікальний аромат, що змусило вчених міркувати про можливість її використання не тільки в кулінарії, а й у натуральних ароматизаторах. Автори закликають до подальшого розвитку і вивчення цієї галузі, щоб повністю використовувати потенціал їстівних квітів.