Міністерство оборони України оголосило про впровадження нових стандартів харчування для військовослужбовців, які набудуть чинності з липня. Варто відзначити, що новий каталог продуктів розроблявся спільно з фахівцями Державного оператора тилу.
Вони детальніше розповіли про усі зміни в раціоні армії у своєму Facebook.
“Основною метою змін є підвищення якості харчових продуктів та покращення умов їх зберігання. Частина змін також спрямована на приведення вимог у відповідність до сучасних ринкових стандартів”, — зазначили у Міністерстві оборони.
Як тепер харчуватимуться наші військовослужбовці
Головні зміни стосуються наступних категорій продуктів:
- молоко: заборонено використання рослинних жирів, що вже було запроваджено для сирів, сметани та масла;
- м’ясо і риба: нові вимоги до пакування, включаючи вакуумізацію та використання правильного середовища природних газів;
- сосиски та сардельки: встановлені стандарти щодо їх розміру та сировини для виготовлення;
- м’ясорослинні консерви: каші з яловичиною (гречана, перлова, рисова) не повинні містити сторонніх домішок;
- овочі та фрукти: стандартизація розміру та форми, визначення допустимого відсотка плодів з відхиленнями від норми. Ці вимоги раніше діяли для окремих видів плодів, а зараз розширені;
- ягоди: встановлення температурних режимів зберігання та допустимого відсотка плодів з відхиленнями;
- макаронні вироби: деякі види мають виготовлятися виключно з твердих сортів пшениці. Також визначено масову частку лому і крихти для покращення якості;
- пластівці: введення додаткових фізико-хімічних показників, включаючи відсоток доброякісного ядра. Також введено поділ на глазуровані та неглазуровані варіанти;
- кетчуп та томатна паста: визначено допустимий відсоток жиру, крохмалю та хлоридів.
До речі, в червні Державний оператор тилу підписав контракти з постачальниками харчування для Збройних Сил України на друге півріччя, а тому саме вони будуть тепер забезпечувати військовослужбовців продуктами відповідно до нових вимог.