Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Apple закликає відмовитися від браузера Chrome — у чому проблема
    • Трамп відправив авіацію в район Венесуели: що відбувається
    • Оголошення в розшук ТЦК: кому не загрожує кримінальна відповідальність
    • Що варто їсти, аби уникнути похмілля: лікарка поділилася секретом
    • США запровадили заборону Китаю на імпорт дронів: як відреагував Пекін
    • “Не продавайте EcoFlow”: в YASNO розповіли, скільки триватиме відновлення енергосистеми України
    • Безугла розкритикувала мирний план Зеленського з 20 пунктів: що не так
    • Референдум про мирну угоду неможливий: ексзаступник голови ЦВК пояснив, що каже Конституція
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Як вживання кави впливає на рівень цукру в крові: дієтологи перелічили 4 фактори

    Як вживання кави впливає на рівень цукру в крові: дієтологи перелічили 4 фактори

    Дмитрук АндрійДмитрук Андрій24 Грудня 2025, 09:383 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Рівень цукру в крові протягом дня природно коливається. Проте як розповіла дієтолог Кейтлін Бенсон, у людей з інсулінорезистентністю або діабетом це підвищення може бути більш значним і тривалим, оскільки організм не реагує на інсулін так ефективно або не виробляє його в достатній кількості, пише Eating Well.

    “Після їжі рівень цукру підвищується у всіх, оскільки вуглеводи розщеплюються на глюкозу”, – пояснила Бенсон.

    Оскільки чимало людей мають звичку випивати зранку чашку або навіть дві кави, їх може цікавити, чи впливає ваш щоденний напій на рівень цукру в крові на початку кожного дня.

    “У більшості людей рівень цукру в крові найнижчий вранці після нічного голодування і підвищується після їжі, коли організм перетравлює і засвоює вуглеводи”, – поділилася дієтолог Лорен Манакер.

    За її словами, сама кава як правило, не викликає значного підвищення рівня цукру в крові. Проте добавки, як, наприклад, цукрові сиропи та деякі підсолоджувачі, можуть призвести до тимчасового підвищення рівня глюкози в крові.

    “Якщо ви п’єте каву після їжі, вплив на рівень цукру в крові, ймовірно, буде мінімальним, особливо якщо їжа містить білки та корисні жири”, – додала дієтолог.

    Вказується, що ті, то чутливий до кофеїну і не страждає на діабет, також можуть спостерігати більш різке підвищення рівня цукру в крові порівняно з іншими. 

    “Кава може підвищувати рівень цукру в крові у деяких людей, оскільки кофеїн може стимулювати гормони, які спонукають печінку виділяти додаткову глюкозу”, – розповіла Бенсон.

    Вона додала, що такий ефект залежить від чутливості людини до кофеїну та кількості випитого напою.

    Тож, дієтологи виділили 4 фактори, які впливають на рівень цукру в крові при вживанні кави:

    1. Тип підсолоджувача, який ви використовуєте

    Недавнє дослідження показує, що вживання декількох чашок чорної кави щодня пов’язане з меншим ризиком розвитку діабету 2 типу.

    Проте це не стосується випадків, коли до кави додають цукор або навіть штучні підсолоджувачі. 

    2. Тип вершків, які ви додаєте

    Існує безліч видів вершків, і кожен з них може по-різному впливати на рівень цукру в крові. Вершки з цільним молоком можуть трохи підвищити рівень цукру в крові, якщо їх вживати у великих кількостях, через вміст природної лактози.

    3. Вживання кави натщесерце

    Як вказується на сайті Science Direct, кофеїн збільшує вивільнення гормонів стресу, таких як кортизол, адреналін і норадреналін. Ці гормони сигналізують печінці про необхідність вивільнення запасів глюкози, що може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові.

    4. Чутливість людини до кофеїну

    Бенсон поділилася, що як вказує Endocrine Abstracts, якщо людина зазвичай погано спить або працює на роботі з високим рівнем стресу, у неї, можливо, вже підвищений рівень кортизолу. 

    “Додавання кофеїну може посилити підвищення рівня глюкози в крові”, – пояснила вона.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    дієтолог здоров'я кава цукор в крові
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Apple закликає відмовитися від браузера Chrome — у чому проблема

    15:37

    Трамп відправив авіацію в район Венесуели: що відбувається

    15:30

    Оголошення в розшук ТЦК: кому не загрожує кримінальна відповідальність

    15:21

    Що варто їсти, аби уникнути похмілля: лікарка поділилася секретом

    15:13

    США запровадили заборону Китаю на імпорт дронів: як відреагував Пекін

    15:04

    “Не продавайте EcoFlow”: в YASNO розповіли, скільки триватиме відновлення енергосистеми України

    14:55

    Безугла розкритикувала мирний план Зеленського з 20 пунктів: що не так

    14:46

    Референдум про мирну угоду неможливий: ексзаступник голови ЦВК пояснив, що каже Конституція

    14:38

    Чи є червоні покажчики повороту в авто порушенням: суд ухвалив рішення

    14:31

    Багатостраждальний російський “супер-кукурудзник” здійснив перший політ з новим двигуном

    14:22
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.