Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • День святого Миколая: заборони та прикмети, які варто знати
    • Штрафи ТЦК: юристи попередили про обов’язкову процедуру після сплати
    • Пришвидши Wi‑Fi за 5 хвилин: прості лайфхаки, про які мовчать провайдери
    • Зима наступає: синоптики попередили про різке зниження температури
    • Не вірите міфам про жінок-водіїв? Ось реальні цифри
    • Модний шок сезону: головний тренд зими повертається після 20 років забуття
    • Медики розкрили, в якій позі спати найкорисніше — а яку варто забути назавжди
    • Комунальники “мухлюють” з платіжками: як не платити зайвого
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Поєднуйте ці два продукти, щоб покращити пам’ять та захистити мозок від старіння

    Поєднуйте ці два продукти, щоб покращити пам’ять та захистити мозок від старіння

    Романчук МиколаРоманчук Микола11 Травня 2025, 16:473 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Поєднання чорниці та горіхів може значно покращити роботу мозку та захистити його від вікових змін. Ці звичні продукти, об’єднані в раціоні, діють як природний щит для когнітивного здоров’я.

    Про це повідомляє на TikTok-сторінці американський доктор Каран Раджан.

    Що варто знати

    За словами медика, поліфеноли з чорниці поєднуються з омега-3 жирними кислотами, що містяться у волоських горіхах, стають потужним захисником мозку.

    Антиоксиданти у чорниці зменшують окислювальний стрес і запалення, які пов’язані зі старінням мозку та нейродегенеративними захворюваннями.

    Дослідження показують, що регулярне вживання чорниці покращує короткотривалу пам’ять і когнітивні функції.

    Поліфеноли та вітамін E у волоських горіхах знижують запалення та захищають клітини мозку від пошкоджень.

    Обидва продукти є частиною здорової дієти для мозку (наприклад, середземноморської чи MIND-дієти), і їх регулярне вживання може допомогти зберегти ясність розуму, пам’ять і знизити ризик когнітивних порушень.

    Як харчування впливає на мозок

    Дієта, фізичні вправи та інші аспекти щоденної взаємодії з навколишнім середовищем можуть змінити здоров’я мозку та психічні функції.

    Найкраща їжа для мозку – це та сама їжа, яка захищає ваше серце та кровоносні судини.

    Серед “продуктів для мозку”, які, як зазначається, корисні для когнітивного здоров’я, є зелені листові овочі (такі як капуста кале, шпинат і броколі), жирна риба (наприклад, лосось і скумбрія), ягоди (чорниця та полуниця), чай, кава та волоські горіхи.

    Важливість кишкового мікробіома для загального самопочуття також стає все більш визнаною. Горіхи є чудовим джерелом білка та корисних жирів, а один вид горіхів, зокрема, може також покращити пам’ять.

    Волоські горіхи багаті на тип омега-3 жирної кислоти, яка називається альфа-ліноленова кислота (АЛК). Раціон, багатий на АЛК та інші омега-3 жирні кислоти, пов’язаний зі зниженням кров’яного тиску та очищенням артерій. Це добре як для серця, так і для мозку.

    Що шкодить мозку

    Мозку можуть шкодити різні фактори – як фізіологічні, так і психологічні. Ось основні з них:

    • хронічний стрес – постійна тривога та напруга підвищують рівень кортизолу, що з часом пошкоджує нейрони, особливо в гіпокампі – зоні, відповідальній за пам’ять
    • недосипання – під час сну мозок очищається від токсинів. Хронічний брак сну погіршує пам’ять, концентрацію та може підвищувати ризик деменції
    • погане харчування – надлишок цукру, трансжирів, алкоголю та нестача вітамінів (особливо групи B, D, омега-3) уповільнюють мозкову активність
    • алкоголь і наркотики – вони безпосередньо ушкоджують нейрони, зменшують об’єм сірої речовини та порушують зв’язки між ділянками мозку
    • фізична бездіяльність – малорухливий спосіб життя знижує кровообіг і кисневе живлення мозку, що шкодить когнітивним функціям
    • куріння – нікотин і токсини з сигарет знижують об’єм мозку та підвищують ризик інсульту
    • ізоляція та самотність – соціальна ізоляція асоціюється з вищим ризиком депресії та дегенеративних хвороб мозку

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    здоров'я продукти харчування старіння
    Останні новини
    Сьогодні

    День святого Миколая: заборони та прикмети, які варто знати

    09:46

    Штрафи ТЦК: юристи попередили про обов’язкову процедуру після сплати

    09:40

    Пришвидши Wi‑Fi за 5 хвилин: прості лайфхаки, про які мовчать провайдери

    09:39

    Зима наступає: синоптики попередили про різке зниження температури

    09:25

    Не вірите міфам про жінок-водіїв? Ось реальні цифри

    09:13

    Модний шок сезону: головний тренд зими повертається після 20 років забуття

    09:00

    Медики розкрили, в якій позі спати найкорисніше — а яку варто забути назавжди

    08:48

    Комунальники “мухлюють” з платіжками: як не платити зайвого

    08:43

    Кремль запускає нову провокацію: поляків хочуть стравити з українцями

    08:38

    Найдивніші звички диктаторів: від любові до магії вуду до одержимості знаменитостями

    08:33
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.