Розуміння того, як наш організм реагує на їжу на різних етапах життя, має величезне значення, особливо якщо врахувати, що те, що працює в 30 років, може не підійти нам у 60. Ця концепція посідає центральне місце в новій книзі, що досліджує еволюційний вплив дієти на наше самопочуття. У ній підкреслюється, що, хоча наші основні потреби в харчуванні залишаються незмінними, деталі, такі як тип і кількість необхідних поживних речовин, можуть кардинально змінюватися з віком, пише Telegraph.
Докторка Федеріка Аматі, головний дієтолог компанії Zoe, очолює цю дискусію у своїй книжці “Кожне тіло має це знати: наука про харчування для здоров’я на все життя”. Докторка Аматі, яка має докторський ступінь у галузі досліджень клінічної медицини та ступінь магістра громадської охорони здоров’я, у доступній формі розкрила складні аспекти харчування та підкреслила важливість адаптації нашого раціону на різних етапах життя для зміцнення загального здоров’я і довголіття.
Дієтологиня стверджує, що всі рослини містять незамінні амінокислоти, і наголошує на перевагах багатої на рослини дієти, що містить різноманітні волокна, які підтримують здоров’я кишківника, що важливо для загальної імунної функції й навіть, як не дивно, для нашого романтичного вибору через хімічні сигнали під впливом мікробів кишківника.
Докторка Федеріка Аматі у своїй книзі описує основні стратегії харчування в різні десятиліття життя:
- У 20 років вона рекомендує харчуватися різноманітною рослинною їжею, щоб зміцнити здоров’я кишківника і сформувати здорові звички від самого початку.
- У 30 років основну увагу варто приділяти підвищенню фертильності за допомогою дієти, багатої морепродуктами і цільним зерном.
- У 40 і 50 років, підтримання м’язової маси стає вирішальним фактором, і доктор Аматі радить надавати перевагу рослинним білкам, таким як едамаме і бобові.
- До 60 років вона радить збільшити споживання клітковини і знизити споживання алкоголю, щоб пристосуватися до мінливої переносимості організму і підтримати загальне довголіття.
Крім того, докторка Аматі нагадала про найважливішу роль, яку відіграє харчування від моменту зачаття і до перших років життя дитини, підкресливши значний, але часто недооцінюваний вплив раннього вибору раціону на довгострокове здоров’я. Вона вважає, що адаптація дієти під певний період життя допоможе вберегти організм від розвитку різних захворювань.