Британська медсестра Сіобан МакЛернон розповіла про руйнівні наслідки інсультів для пацієнтів і їхніх родин, а також наголосила на ролі харчування у підвищенні ризику цього небезпечного стану.
Зокрема, за її словами, споживання великої кількості насичених жирів – таких як жирне м’ясо, масло, сир і молочні продукти з високим вмістом жиру – значно підвищує ймовірність інсульту. Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) пояснює, що інсульт виникає через порушення кровопостачання головного мозку, що може призвести до розладів мовлення, рухових функцій і потребувати тривалого відновлення.
Сіобан МакЛернон, яка спеціалізується на нейрокритичній допомозі, відзначила, що раніше інсульти були більш поширені серед літніх людей, однак останнім часом кількість випадків серед осіб до 55 років стрімко зростає.
Серед основних факторів ризику – підвищений артеріальний тиск, високий рівень холестерину, ожиріння, діабет, куріння, низька фізична активність та незбалансоване харчування. Також інсульти можуть провокувати зловживання алкоголем і вживання наркотиків.
Є й немодифіковані фактори ризику, серед яких вік, стать, етнічне походження та генетична схильність. За словами МакЛернон, жінки мають вищий ризик інсульту, ніж чоловіки, а серед додаткових факторів – вагітність, використання певних видів контрацепції, ранній початок менопаузи та ендометріоз.
Також дослідження свідчать, що люди з нижчим рівнем доходу та освіти частіше стикаються з інсультами через поєднання соціально-економічних і поведінкових чинників, зокрема нездорових звичок.
Втім, незалежно від обставин, існують ефективні способи знизити ризик інсульту. Серед них, наприклад, відмова від куріння, контроль артеріального тиску, цукру в крові та ваги, регулювання рівня холестерину. Окрім того, лікарі радять дотримуватися середземноморської дієти, повноцінно спати та займатися спортом.