• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Лайфхаки для контролю артеріального тиску: як зберегти серце здоровим
    • Українцям підвищать штрафи за невидачу касових чеків
    • Як зберегти смак літа: правильне заморожування персиків
    • Рейтинг Путіна впав: названо нові причини
    • Автомобілі почнуть забирати просто з вулиць: влада прийняла рішення
    • Україна знайшла підтримку всередині Овального кабінету — The Times розкриває ім’я
    • Мобілізація vs бізнес: чи звільнено від податків ФОПів, які служать
    • Арсенал Кремля поповниться: РФ може запустити найпотужніші ракети
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Мікропластик у їжі: вчені виявили загрозливі наслідки для мозку

    Мікропластик у їжі: вчені виявили загрозливі наслідки для мозку

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина21 Травня 2025, 01:272 хвилини на читання Новини зоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Вчені виявили тривожний зв’язок між мікропластиком, ультраобробленими харчовими продуктами та психічним здоров’ям. Про це повідомляє New York Post із посиланням на медичний журнал Brain Medicine.

    Так, ультраоброблені харчові продукти вважаються шкідливими через високий вміст доданого цукру, насичених жирів та натрію. До них відносять безалкогольні напої, чипси, шоколад, морозиво, оброблене м’ясо, багато готових до вживання страв.

    Попередні дослідження показали, що люди, які вживають таку їжу, мають значно вищий ризик депресії, тривоги та поганого сну, але роль, яку мікропластик може відігравати в цьому зв’язку, не була вивчена на повну.

    Зʼясувалося, що такі продукти «більш схильні» мати в собі мікропластик, ніж інші продукти харчування. Все через їхню упаковку та добавки, а також обладнання, яке використовується для їх обробки. Як приклад, дослідники вказали на курячі нагетси, які, як повідомляється, містять у 30 разів більше мікропластику на грам, ніж курячі грудки.

    «Ультраоброблені продукти зараз складають понад 50% споживання в таких країнах, як Сполучені Штати, і ці продукти містять значно вищу концентрацію мікропластику, ніж цілісні продукти», – заявив доктор Ніколас Фабіано, психіатр-резидент Університету Оттави в Канаді. Він додав: «Нещодавні дані показують, що ці частинки можуть перетинати гематоенцефалічний бар’єр (утворення, яке захищає мозок людини від потрапляння вірусів та шкідливих речовин із кровоносної системи – ред.) і накопичуватися в тривожних кількостях».

    Це може навіть пояснити нещодавню сенсаційну новину про те, що наш мозок може містити цілу «ложку» мікропластику. Хоча необхідні подальші дослідження щодо ймовірного зв’язку між мікропластиком і психічним здоров’ям, поточні дані викликають тривогу.

    «Оскільки рівень ультраоброблених продуктів, мікропластику та несприятливих наслідків для психічного здоров’я одночасно зростає, вкрай важливо, щоб ми продовжили дослідження цього потенційного зв’язку», – сказав Фабіано.

    Згідно з результатами дослідження, концентрація мікропластику в тканинах мозку у людей середнього віку, приблизно 45-50 років, становила 4800 мікрограмів на грам, що складає 0,5% від загальної ваги. Це приблизно на 50% більше порівняно зі зразками мозку, зібраними під час аутопсії в 2016 році, повідомив головний автор дослідження, професор фармацевтичних наук Університету Нью-Мексико Меттью Кемпен.

    Зразки мозку містили в 7-30 разів більше часток пластику, ніж зразки нирок та печінки тих самих осіб. Дослідження також виявило, що мікропластик проникає в мозок через крово-мозковий бар’єр і може накопичуватися в клітинах, що потенційно може порушувати їхні функції та спричиняти токсичні наслідки.

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    вчені здоров'я їжа мікропластик

    Коментування закрито

    Читайте також

    Лайфхаки для контролю артеріального тиску: як зберегти серце здоровим

    Рятуємо шкіру після засмаги: три прості маски з ефектом WOW

    ТОП-3 простих вправи, що швидко зміцнюють прес після 40 років

    Останні новини
    15 Липня

    Лайфхаки для контролю артеріального тиску: як зберегти серце здоровим

    12:58

    Українцям підвищать штрафи за невидачу касових чеків

    12:53

    Як зберегти смак літа: правильне заморожування персиків

    12:37

    Рейтинг Путіна впав: названо нові причини

    12:32

    Автомобілі почнуть забирати просто з вулиць: влада прийняла рішення

    12:15

    Україна знайшла підтримку всередині Овального кабінету — The Times розкриває ім’я

    12:00

    Мобілізація vs бізнес: чи звільнено від податків ФОПів, які служать

    11:51

    Арсенал Кремля поповниться: РФ може запустити найпотужніші ракети

    11:44

    Рятуємо шкіру після засмаги: три прості маски з ефектом WOW

    11:25

    Сирія відвернулась від Росії? Порт Тартус переходить до нового гравця

    11:13
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.