• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Податкова повідомила, кому випише великий штраф за РРО з 1 серпня
    • Фермера в Індонезії проковтнув пітон: селяни знайшли тіло всередині змії
    • Штрафи до 25 500 грн: за новими правилами ВЛК військовозобов’язані масово потрапляють у боржники
    • Центр комунікації спростував фейк про масове вивезення українських підлітків за кордон
    • У ДТЕК пояснили, що робити, якщо лічильник показує надмірне споживання електроенергії
    • Сумку Джейн Біркін продали на аукціоні за 8,2 мільйона доларів
    • Суд у Франції виправдав журналістку, яка звинуватила Бріжит Макрон у приховуванні статі
    • Ілон Маск представив Grok 4 і назвав його розумнішим за студентів
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Люди весь час пили не те вино: саме корисне роблять не з винограду

    Люди весь час пили не те вино: саме корисне роблять не з винограду

    Ольга СтепановаОльга Степанова20 Травня 2024, 23:452 хвилини на читання Новини зоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Усім відомо, що чорниці не тільки смачні, але також вважаються чимось на кшталт суперфуду. Ці ягоди багаті мікроелементами, такими як вітаміни та мінерали. Але вчені припустили, що користь від вживання чорниці насправді можна максимізувати, якщо правильно обробити ягоди. 

    Ягоди чорниці також є антиоксидантом, а на думку деяких учених, вживання чорниці приносить користь для здоров’я людей, пише IFLScience. Однак обробка харчових продуктів іноді може змінити їхні поживні властивості, і дослідники з Університету Кордови спробували з’ясувати, чи спрацює це, якщо зробити з ягід вино.

    Під час дослідження вчені використовували чорницю, зібрану в Уельві на півдні Іспанії. Ягоди подрібнили і додали в розчин цукру – загалом вийшло 8 літрів чорничного соку, до якого також додали невелику кількість дріжджів. Сік аналізували на концентрацію антиоксидантних сполук, а саме антоціанів, флавонолів, флаван-3-олів, дубильних речовин, вітаміну С, а також загальну антиоксидантну активність.

    Потім сік розділили в рівних кількостях на 8 колб, розділених на дві групи, які нагрівали на водяній бані:

    • за 17,2°C;
    • за 21,1°C.

    У кожній бані дві колби піддавалися лише частковому бродінню, отримуючи солодке вино, тоді як дві інші завершували бродіння, отримуючи сухе вино. Далі вчені взяли невелику кількість вина з кожної колби та проаналізували в ньому концентрацію та активність антиоксидантів, а потім порівняли їх із вихідним соком.

    Результати показали, що чорничному вину вдалося зберегти деякі потенційні переваги фруктів – усі виготовлені вина, незалежно від різниці в температурі або часі ферментації, показали вищу антиоксидантну активність, ніж вихідний чорничний сік.

    Автори дослідження також виявили, що різні умови приготування вина мали певний вплив на концентрацію окремих сполук. Наприклад, триваліший час ферментації призвів до зниження концентрації антоціанів, флавонолів і дубильних речовин, хоча рівень флаван-3-олу з часом фактично збільшився. Температура також, мабуть, мала певне значення: у вині, що зберігалося за вищої температури, було виявлено приблизно вдвічі менше вітаміну С, ніж у вині, ферментованому за нижчої температури.

    Вчені дійшли висновку, що “виноробна чорниця максимізує користь плодів, але температура і час ферментації суттєво впливають на їхній склад”. На жаль, у дослідженні не враховувався смак вина, лише його потенційна користь для організму.

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    вино вітаміни мінерали ягоди

    Коментування закрито

    Читайте також

    У США чоловіки масово колють тестостерон: що не так із новим трендом

    Магнітна буря 10 липня: очікується “зелений” рівень активності

    Тиск під контролем: як зрозуміти, що він «стрибає»

    Останні новини
    Сьогодні

    Податкова повідомила, кому випише великий штраф за РРО з 1 серпня

    22:35

    Фермера в Індонезії проковтнув пітон: селяни знайшли тіло всередині змії

    21:52

    Штрафи до 25 500 грн: за новими правилами ВЛК військовозобов’язані масово потрапляють у боржники

    21:50

    Центр комунікації спростував фейк про масове вивезення українських підлітків за кордон

    21:48

    У ДТЕК пояснили, що робити, якщо лічильник показує надмірне споживання електроенергії

    21:45

    Сумку Джейн Біркін продали на аукціоні за 8,2 мільйона доларів

    21:43

    Суд у Франції виправдав журналістку, яка звинуватила Бріжит Макрон у приховуванні статі

    21:40

    Ілон Маск представив Grok 4 і назвав його розумнішим за студентів

    21:31

    Податкова закрила доступ до реєстрів про борги та ПДВ без належної процедури

    20:51

    У Китаї перетворили бджолу на дрона з мозковим контролером

    20:48
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.