Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Тепер машини BMW не можна буде ремонтувати самостійно
    • Руйнують мозок і пам’ять: вчені назвали дві щоденні звички, які “вбивають” наш інтелект
    • Польща поновила умови допомоги українцям: хто залишиться без виплат
    • Бюджет Кремля від продажу газу не збагатився: «Газпром» більше не рятує Росію
    • Найкраща багата кутя на Різдво: що обов’язково покласти у страву
    • Не 5 і навіть не шість: вчені з’ясували, скільки органів чуття має людина
    • 90% природи – унікальні: острів біля берегів Африки назвали “раєм на Землі”
    • Податки для українців за кордоном: як сплачувати і чи загрожує біженцям “подвійний рахунок”
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Як вживання кави впливає на рівень цукру в крові: дієтологи перелічили 4 фактори

    Як вживання кави впливає на рівень цукру в крові: дієтологи перелічили 4 фактори

    Дмитрук АндрійДмитрук Андрій24 Грудня 2025, 09:383 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Рівень цукру в крові протягом дня природно коливається. Проте як розповіла дієтолог Кейтлін Бенсон, у людей з інсулінорезистентністю або діабетом це підвищення може бути більш значним і тривалим, оскільки організм не реагує на інсулін так ефективно або не виробляє його в достатній кількості, пише Eating Well.

    “Після їжі рівень цукру підвищується у всіх, оскільки вуглеводи розщеплюються на глюкозу”, – пояснила Бенсон.

    Оскільки чимало людей мають звичку випивати зранку чашку або навіть дві кави, їх може цікавити, чи впливає ваш щоденний напій на рівень цукру в крові на початку кожного дня.

    “У більшості людей рівень цукру в крові найнижчий вранці після нічного голодування і підвищується після їжі, коли організм перетравлює і засвоює вуглеводи”, – поділилася дієтолог Лорен Манакер.

    За її словами, сама кава як правило, не викликає значного підвищення рівня цукру в крові. Проте добавки, як, наприклад, цукрові сиропи та деякі підсолоджувачі, можуть призвести до тимчасового підвищення рівня глюкози в крові.

    “Якщо ви п’єте каву після їжі, вплив на рівень цукру в крові, ймовірно, буде мінімальним, особливо якщо їжа містить білки та корисні жири”, – додала дієтолог.

    Вказується, що ті, то чутливий до кофеїну і не страждає на діабет, також можуть спостерігати більш різке підвищення рівня цукру в крові порівняно з іншими. 

    “Кава може підвищувати рівень цукру в крові у деяких людей, оскільки кофеїн може стимулювати гормони, які спонукають печінку виділяти додаткову глюкозу”, – розповіла Бенсон.

    Вона додала, що такий ефект залежить від чутливості людини до кофеїну та кількості випитого напою.

    Тож, дієтологи виділили 4 фактори, які впливають на рівень цукру в крові при вживанні кави:

    1. Тип підсолоджувача, який ви використовуєте

    Недавнє дослідження показує, що вживання декількох чашок чорної кави щодня пов’язане з меншим ризиком розвитку діабету 2 типу.

    Проте це не стосується випадків, коли до кави додають цукор або навіть штучні підсолоджувачі. 

    2. Тип вершків, які ви додаєте

    Існує безліч видів вершків, і кожен з них може по-різному впливати на рівень цукру в крові. Вершки з цільним молоком можуть трохи підвищити рівень цукру в крові, якщо їх вживати у великих кількостях, через вміст природної лактози.

    3. Вживання кави натщесерце

    Як вказується на сайті Science Direct, кофеїн збільшує вивільнення гормонів стресу, таких як кортизол, адреналін і норадреналін. Ці гормони сигналізують печінці про необхідність вивільнення запасів глюкози, що може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові.

    4. Чутливість людини до кофеїну

    Бенсон поділилася, що як вказує Endocrine Abstracts, якщо людина зазвичай погано спить або працює на роботі з високим рівнем стресу, у неї, можливо, вже підвищений рівень кортизолу. 

    “Додавання кофеїну може посилити підвищення рівня глюкози в крові”, – пояснила вона.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    дієтолог здоров'я кава цукор в крові
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Тепер машини BMW не можна буде ремонтувати самостійно

    13:45

    Руйнують мозок і пам’ять: вчені назвали дві щоденні звички, які “вбивають” наш інтелект

    13:37

    Польща поновила умови допомоги українцям: хто залишиться без виплат

    13:30

    Бюджет Кремля від продажу газу не збагатився: «Газпром» більше не рятує Росію

    13:21

    Найкраща багата кутя на Різдво: що обов’язково покласти у страву

    13:12

    Не 5 і навіть не шість: вчені з’ясували, скільки органів чуття має людина

    13:04

    90% природи – унікальні: острів біля берегів Африки назвали “раєм на Землі”

    12:55

    Податки для українців за кордоном: як сплачувати і чи загрожує біженцям “подвійний рахунок”

    12:46

    Нові правила бронювання: кому можуть анулювати захист від мобілізації

    12:38

    Обов’язковий техогляд авто: адвокат розкрив, чому його впровадження малоймовірне

    12:31
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.