Часто можна почути, що сніданок – найважливіший прийом їжі за день. Вибір правильного сніданку допоможе знизити рівень холестерину та покращити здоров’я серця, пише EatingWell. Дослідження показали, що люди, які снідають принаймні тричі на тиждень, мають значно нижчий ризик серцевих захворювань.
Однак не менш важливим є і час прийому їжі. Як відзначають дієтологи, головний принцип тут полягає в тому, що чим раніше, тим краще.
“Збалансований сніданок допомагає тримати день на правильному шляху для здоров’я серця”, – каже дієтолог Вероніка Роуз.
Вона рекомендує снідати протягом двох годин після пробудження, щоб тримати рівень холестерину під контролем.
Дієтолог Ліза Ендрюс погоджується, вказуючи на дослідження, які пов’язують пропуск сніданку з більш високим рівнем поганого холестерину ЛПНЩ. При цьому, чим раніше ви насолодитеся сніданком вранці, тим менша ймовірність його пропустити
«Багато моїх клієнтів, які пропускають сніданок, часто переїдають пізніше», — каже Роуз. «Початок дня з поживної їжі пригнічує почуття голоду, зменшуючи ймовірність перекусу менш здоровою їжею пізніше».
Дієтологи зазначають, що включення здорового сніданку в ранкову рутину має багато переваг. Це не тільки допомагає почати день з поживних речовин, але регулярне вживання поживного сніданку також може знизити ризик діабету, високого кров’яного тиску, ожиріння, серцевих захворювань, інсульту.
Для додаткового зниження рівня холестерину Роуз пропонує їсти більше рослинної їжі в першій половині дня. Фрукти, овочі, горіхи, насіння та цільні зерна містять поживні речовини, такі як розчинна клітковина, ненасичені жири, рослинні стерини та рослинний білок, які особливо корисні при високому рівні холестерину, каже вона. Ці продукти також часто мають низький вміст насичених жирів, що пов’язано з високим рівнем холестерину ЛПНЩ.
У той же час слід уникати продуктів з високим вмістом цукру, таких як пончики, випічка тощо. Хоча незрозуміло, чи справді їхній цукор підвищує рівень холестерину, вони часто супроводжуються насиченими жирами, які підвищують рівень холестерину.