• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Меланія Трамп зникла з Білого дому: президент США змушений виконувати її обов’язки
    • Виплати та зарплати в Європі: українці за гранню – “мінімалка” нижче нікуди
    • Банальна помилка залишить без пенсії: ПФУ попередив літніх українців
    • Цю готівку не використати: які гривні не прийме жоден касир
    • Підвищення податків: Україна та МВФ обговорюють ПДВ, ПДФО та податок на розкіш
    • Укрпошта перетворить на ухилянта: чим загрожує прострочена повістка у поштовій скрині
    • Дають до 10 днів, далі випишуть штраф: тим, у кого є автомобіль, нагадали одне правило
    • Коли може бути кінець світу: яку дату називав легендарний Стівен Гокінг
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Як швидко свіжі овочі стають марними і чи є користь у заморожених

    Як швидко свіжі овочі стають марними і чи є користь у заморожених

    Ольга СтепановаОльга Степанова18 Червня 2024, 12:033 хвилини на читання Новини зоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Зі зростанням вартості життя дехто з нас змінює власні звички в супермаркетах, щоб заощадити, особливо коли мова йде про овочі. Заморожені овочі часто дешевші, але дехто може вважати, що свіжі – корисніші.

    Не можна заперечувати, що хрусткі свіжі овочі дуже смачні, але їхній рівень поживних речовин може бути не таким високим, як ви думаєте. Одразу після того, як їх зірвали, овочі починають втрачати свої поживні речовини. Це відбувається тому, що коли їх збирають, то відокремлюють від джерела поживних речовин. Щоб зберегти життя, клітини овочів дихають частіше, що, в свою чергу, може призвести до втрати поживних речовин. Це також може статися через окислення, коли овочі піддаються впливу кисню під час зберігання та переробки, йдеться в науково-популярному матеріалі IFLScience.

    Свіжі овочі VS заморожені: де більше вітамінів 

    Але в цьому і полягає велике застереження щодо поживності свіжих овочів – все залежить від того, як швидко після збору врожаю ви їх з’їсте. В ідеалі, щоб отримати максимальну користь від свіжих овочів, їх потрібно з’їсти протягом кількох днів. Після того, як їм виповниться чотири, п’ять або сім днів, це вже зовсім інші овочі, наполягають вчені.

    Заморожені ж овочі, як правило, мають більший вміст поживних речовин, оскільки вони швидко заморожуються після того, як були зібрані. Проте є припущення, що в заморожених овочах може бути менше вітаміну С, який виконує безліч корисних функцій в організмі і, як відомо, запобігає цинзі. Це тому, що заморожені овочі бланшують – процес, який передбачає швидке ошпарювання овочів у киплячій воді або парі, а потім їх швидке охолодження.

    Вважається, що бланшування допомагає запобігти втраті смаку й кольору, який іноді з’являється у заморожених продуктах. Це відбувається шляхом інактивації ферментів в овочах, чого не можна досягти лише заморожуванням. Однак вітамін С також може руйнуватися під впливом тепла, а значить зникати зі свіжих овочей. Після заморожування подальших втрат може і не бути.

    Заморозка зберігає вітамін С

    Дослідження 2015 року, що вивчало збереження вітамінів у восьми різних фруктах і овочах, не виявило суттєвих відмінностей у вмісті вітаміну С між свіжими та замороженими шпинатом, морквою, горохом і броколі. Заморожені кукурудза та стручкова квасоля навіть мали вищий рівень вітаміну С, ніж їхні свіжі аналоги. Це, на думку авторів, пояснюється швидшим руйнуванням вітаміну у свіжих овочах.

    Вищезгадане дослідження показало, що в цілому вміст вітамінів у заморожених овочах порівнянний, а іноді навіть вищий, ніж у свіжих. Проте в загальній схемі речей будь-які відмінності не мають значення: жоден продукт не є кращим за інший, а будь-який овоч кращий, ніж відсутність овочів взагалі.

    Овочі = здоровий раціон 

    Овочі багаті на клітковину, вітаміни та мінерали, вони покращують травлення, підтримують імунну систему та заряджають енергією. Тож, якщо ви вагаєтесь між свіжими та замороженими овочами, обирайте те, що найкраще підходить для вас – з фінансової точки зору, з міркувань зручності чи просто для задоволення ваших смакових рецепторів.

    овочі супермаркет

    Читайте також

    Вчені шокували: мозок людини не старіє після 40 – що ж тоді відбувається з пам’яттю?

    Спите менше 6 годин? Нові дані доводять: серце не вибачає недосипу

    ТОП-4 причини, чому варто пити чашку кави щодня

    Останні новини
    Сьогодні

    Меланія Трамп зникла з Білого дому: президент США змушений виконувати її обов’язки

    00:55

    Виплати та зарплати в Європі: українці за гранню – “мінімалка” нижче нікуди

    00:46

    Банальна помилка залишить без пенсії: ПФУ попередив літніх українців

    00:38

    Цю готівку не використати: які гривні не прийме жоден касир

    00:31

    Підвищення податків: Україна та МВФ обговорюють ПДВ, ПДФО та податок на розкіш

    00:22

    Укрпошта перетворить на ухилянта: чим загрожує прострочена повістка у поштовій скрині

    00:13

    Дають до 10 днів, далі випишуть штраф: тим, у кого є автомобіль, нагадали одне правило

    00:05
    08 Травня

    Коли може бути кінець світу: яку дату називав легендарний Стівен Гокінг

    23:54

    Новим Папою Римським став американський кардинал: що відомо про нього

    23:45

    Нідерланди назвали більшу за Росію загрозу для НАТО

    23:37
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.