Відступити не можна захищати: Forbes про ситуацію в Очеретиному

На захід від Авдіївки російські війська продовжують тиск в районі Очеретиного. Їхній контроль поступово розширюється і клин вбивається в українську оборону. Про це повідомляє Forbes.

Ситуація в районі виглядає безвихідною для українських військових. Автор Девід Акс вважає, що вже очевидна втрата Очеретиного і кількох сил довкола у найближчому майбутньому. Причиною такого може стати рішення оперативно-стратегічного угруповання “Таврія” відвести бійців на кілька кілометрів західніше, щоб зайняти нові оборонні лінії.

Водночас відступ може означати втрата десятків квадратних кілометрів, а місцеві мешканці будуть змушені бігти на вільну територію чи змиритися з окупацією. Ба більше, на думку автора, якщо відступ буде невдалим, то ЗС РФ будуть подвоювати атаки й робити прорив один за одним. Україна ризикує отримати ширший крах лінії фронту, бо відступ — це найскладніший маневр в армії.

Деякі оглядачі звинуватили у прориві оборони 115-ту окрему механізовану бригаду, яку поставили для заміни інших підрозділів. Проте інші наголошували, що бригада була недостатньо оснащена і мала дефіцит боєприпасів.

Приблизна ситуація в районі Очеретиного 20 квітняФото: deepstatemap.live
Приблизна ситуація в районі Очеретиного 27 квітняФото: deepstatemap.live

“Ворог має перевагу в повітрі та артилерії, завдає майже безперервних ударів по позиціях Таврійського ОСУ”, – повідомили в Українському центрі оборонних стратегій.

Щоб розвинути успіх ЗС РФ кинули в бій ще 15 та 74 мотострілецькі бригади разом з 90 танковою дивізією та деякими спецпідрозділами. Загалом ворог зосередив понад 10 000 військових в районі Очеретиного. Якщо ЗС РФ не зможуть прорватися далі, то вони будуть вразливі через розтягнення логістики. Україна могла б виснажити окупантів, а далі вони б програли битву на цьому напрямку. Проте такий варіант автор вважає занадто оптимістичним, більш реальним сценарієм буде відступ з важкими боями.

Ольга Степанова

Recent Posts

У російському Санкт-Петербурзі повний автобус людей вилетів у річку: є жертви – відео

У п’ятницю, 10 травня, в російському Санкт-Петербурзі водій автобуса не впорався із керування, внаслідок чого…

7 хв. ago

Пшонка-стайл за пів мільйона доларів: у Гореничах продають будинок екс-генпрокурора

Маєток колишнього генпрокурора-втікача Віктора Пшонки під Києвом виставили на продаж. Вартість нерухомості – 460 тисяч…

20 хв. ago

“Побачимося в суді”: тітка не захотіла ділити з племінником майже 1 млн доларів

Барбара Реддік із Гісборо (Нової Шотландії, Канада), яка колись сприймала свого племінника "як сина", затягнула…

29 хв. ago

Землю накриють потужні магнітні бурі: як захиститись

Найближчими днями Землю охопить потужна магнітна буря класу G4. Це з підвищенням сонячної активності. Про це пише Meteoagent. Що…

40 хв. ago

СІЗО переповнені: скільки в’язнів можна відправити на війну

Відповідно до законопроєкту №11079-1 про добровільну мобілізацію засуджених осіб може лави війська можуть поповнити від 10 000…

48 хв. ago

Графіки відключення світла у Києві: коли обмежать споживання електроенергії

Наразі спостерігається складна ситуація в енергосистемі України. Тому в Києві будуть застосовані графіки обмеження споживання…

60 хв. ago