Штраф можуть виписувати двічі: в Раді пояснили, як каратимуть за порушення правил військового обліку

За кожне порушення правил військового обліку будуть штрафувати окремо. Наприклад, окремі штрафи будуть, якщо військовозобов’язаний змінив сімейний стан, або в нього народилися дитина, й він про це не повідомив військкомат. ТЦК може накласти штраф протягом трьох місяців з того моменту, коли стало відомо про вчинення адміністративного правопорушення.

Про це повідомив депутат Верховної Ради від “Слуги народу”, голова комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас. За його словами, штраф може накладатися за різнорідні порушення двічі.

“Якщо ми кажемо про конструкцію статті, то вона передбачає різнородні порушення. В одному випадку це можуть бути одні дані, про які особа не повідомила, в іншому випадку це може бути, наприклад, зміна сімейного стану або народження дитини, і особа також не повідомила б того. Штраф може накладатися за різнорідні порушення двічі. Тобто мається на увазі, що за кожне порушення правил військового обліку особа може бути оштрафована окремо”, – розповів Іонушас.

Також очільник правоохоронного комітету зазначив, що штраф за порушення правил військового обліку може бути накладений ТЦК протягом трьох місяців з моменту виявлення порушення. Але не пізніше одного року з дня його вчинення.

“Якщо ТЦК стало відомо про вчинення адміністративного правопорушення, в нього є три місяці для того, щоб накласти на громадянина штраф”, – пояснив Іонушас.

В Україні підвищили штрафи для ухилянтів

Верховна Рада 9 травня проголосувала у другому читанні за законопроєкт №10379. Він змінює покарання для ухилянтів – посилює штрафи та інші різні санкції.

Очікується, що документ працюватиме разом з новим законом про мобілізацію. Чоловіки, які ухиляються від служби, будуть платити штрафи за порушення правил військового обліку. Так, штрафуватимуть, якщо людина не оновила свої дані в ТЦК. За те, що в ТЦК не повідомили про зміну даних, які відсутні в електронних реєстрах, також зумовлений штраф – як і за неявку по повістці. Сума штрафу – від 17 до 25,5 тисяч гривень. Для посадовців та юридичних осіб штрафи, відповідно, сягатимуть від 34 до 59,5 тисяч гривень.

Ольга Степанова

Recent Posts

На Рівненщині чоловік розбив скло в елітній автівці підприємця та кинув гранату

На Рівненщині чоловік розбив скло в автівці підприємця та кинув туди гранату. Автомобіль цієї миті стояв поблизу…

10 хв. ago

Одружилися за 5 тисяч доларів: затримано жінку з інвалідністю за вивезення ухилянта до Польщі

На Львівщині правоохоронці викрили жінку, яка організувала незаконний перетин кордону для свого фіктивного чоловіка. За це вона…

17 хв. ago

Домашнє насильство під час війни: статистика лякає

Через удари росіян по містах та селах України, втрату житла, травмування чи загибель рідних, економічні…

29 хв. ago

Поведуть на медкомісію. Чи чекає мобілізація на знятих із військового обліку до 2014 року

В Україні з 18 травня діє закон про мобілізацію. Вимоги стали жорсткішими — кожен чоловік…

39 хв. ago

Оштрафують або заблокують: що зміниться у правилах грошових переказів

Переказ грошей з картки на картку став одним з найзручніших і швидких способів розрахунків. Однак…

50 хв. ago

Українським ФОП готують підвищення податків: у Мінекономіки роз’яснили деталі

В Україні готують підвищення податків для ФОП. Про це повідомили у Мінекономіки. Стало відомо, що…

57 хв. ago