ЗСУ стягнули резерви до Вовчанська і дають відсіч ЗС РФ: що відбувається на Харківщині

Місцева влада проводить евакуацію громадян прилеглих населених пунктів, а OSINT-аналітки повідомляють про розгром ворожої техніки на кордоні. Фокус розібрався в тому, що відбувається в Харківській області.

Уранці 10 травня українські військові неофіційно повідомляли про спроби прориву кордону в районі Вовчанська Харківської області, а російські Telegram-канали публікували відео залпів із “Градів” по населених пунктах. Пізніше інформацію підтвердили в Харківській ОВА і Міноборони України. 

ДРГ і посилені обстріли північної частини Харківщини

10 травня лейтенант ЗСУ з позивним “Алекс” і доброволець 24-ї окремої штурмової бригади ЗСУ “Айдар” з позивним “Осман” Станіслав Бунятов у своїх Telegram-каналах повідомили про спроби ЗС РФ прорвати кордон.

Пізніше росіяни показали, як кілька систем “Град” вели обстріл Харківщини з території Бєлгородської області РФ. OSINT-аналітки встановили, що на кадрах був обстріл Вовчанська, розташованого за 10 км від кордону, куди і намагалися прорватися ДРГ.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов підтвердив спроби росіян прорвати кордон, однак повідомив, що зусилля ЗС РФ виявилися безрезультатними — Сили оборони України дали їм відсіч.

Водночас чиновник підкреслив, що росіяни всю ніч обстрілювали місто Вовчанськ із застосуванням не тільки РСЗВ “Град”, а й інших видів артилерії, а також керованих авіаційних ракет.

Дані Міноборони України про прорив ЗС РФ

В обід 10 травня у пресслужбі Міністерства оборони України дали офіційний коментар щодо спроб прориву російських військ на півночі Харківської області. За даними відомства, протягом доби на Вовчанському напрямку ЗС РФ активно застосовували КАБи, а з початком ночі росіяни посилили натиск за допомогою артилерійського вогню, що припадав на передній край української оборони.

Ближче до 5-ї години ранку російські війська спробували прорвати лінії оборони під прикриттям броньованої техніки. Силам оборони довелося стягнути додаткові резерви на цю ділянку.

“Для посилення оборони на цій ділянці фронту направлено резервні підрозділи. Сили оборони України продовжують стримувати наступ ворога. Щиро дякуємо кожному солдату, сержанту та офіцеру, які проявляють необхідні стійкість і хоробрість для захисту наших позицій”, — йдеться в повідомленні Міноборони України.

Прорив не вдався: розгром ЗС РФ у Харківській області

Ще вранці OSINT-аналітики, повідомляючи про обстріли Вовчанська та довколишніх сіл, вказали, що Сили оборони під Вовчанськом розбили піхоту ЗС РФ. Також повідомлялося про бої в районі села Борисівка Харківського району, де Силам оборони вдалося знищити ворожу техніку.

Фото: deepstatemap.live

Пізніше про розгром окупантів інформували OSINT-аналітики DeepState, які повідомили, що росіяни намагаються увійти та закріпитися в деяких селах уздовж кордону, таких як Стрілеча, Красне, Пильна і Борисівка. Також вони намагаються увійти в населені пункти Гатище і Плетенівка. Окупанти використовують переважно піхоту з невеликою кількістю техніки. При цьому окупаційні війська поки що не рухаються далі цих сіл і, можливо, чекають на використання більших сил, зазначають аналітики.

ЗСУ розгромили російську техніку в Харківській області Фото: deepstatemap.live

За попередньою інформацією, Силам оборони вдалося знищити три одиниці техніки на північ від населених пунктів Морозовець-Олійникове. Росіяни рухалися з боку населеного пункту Пильна.

Евакуація жителів

Керівник Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі повідомив ЗМІ, що з міста Вовчанськ і прилеглих прикордонних населених пунктів у Харківській області відбувається евакуація населення. За його словами, місцева влада, поліція і волонтери допомагають жителям покинути зону бойових дій.

“Зараз ми евакуюємо населення. Основна маса людей виїжджає своїм транспортом. Але водночас разом із гуманітарним центром ми організовуємо вивезення тих місцевих, у кого немає своїх автомобілів. Спільно з волонтерами та поліцією працюємо. Вивозимо з Вовчанська та ближніх населених пунктів”, — розповів голова адміністрації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Догралися: на ВЛК даватимуть електронні повістки – перевіряйте свій Резерв+

Міністерство оборони планує додати нову функцію до додатку «Резерв +», яка дозволить отримувати електронний напрямок на…

19 хв. ago

Вирішальні 72 години: вчені запропонували переглянути період відключення від життєзабезпечення

Під час ухвалення рішення про припинення життєзабезпечення коматозних пацієнтів із тяжкими травматичними ушкодженнями головного мозку…

27 хв. ago

Європа повертає українських біженців додому: які зміни готують у різних країнах

В Європі деякі країни готові платити українським біженцям за повернення додому. Стало відомо, як ситуація…

39 хв. ago

Бронювання включено: який цікавий розділ вигадали сайти пошуку роботи

На українських сайтах пошуку роботи з'явився цікавий розділ в якому вказується, що працедавець буде надавати…

47 хв. ago

Нетаньягу відреагував на запит про свій арешт

Рішення прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана вимагати ордерів на арешт лідерів Ізраїлю є…

59 хв. ago

Вдарили двічі: у Німеччині з ножем напали на українського підлітка

За словами журналістів, український хлопчик отримав поранення в шию, а також у "верхню частину тіла".…

1 годину ago