Categories: Фінанси

Українцям продають підроблені злитки золота: що відбувається на ринку дорогоцінних металів

Учасники круглого столу “Ринок продажу золота під час війни” заявили про катастрофічну ситуацію на ринку дорогоцінних металів . Експерти заявили, що ринком йде нова хвиля підроблених золотих злитків. Фахівці підкреслили, що українцям потрібно дати можливість зберігати кошти в цінних металах, інакше – “сірий” ринок може розвиватися й надалі. 

Як передає Фінансовий клуб, директор департаменту банкнотного банкінгу Індустріалбанку Юрій Боцман заявив, що ринок банківських металів зник, а тому – клієнтам стало складніше купувати ці метали. У результаті це призводить до “сірого” ринку. За словами експерта, є клієнти, які зверталися з банківськими металами, які купувалися у фінансових установ, і вони виявилися підробкою. Він зауважив, що вже чотири роки є проблема з наявністю вольфраму в золоті, а тепер – ринком пішла нова хвиля підробок. 

Водночас голова  Спілки ювелірів Оксана Грабовська підкреслила, що “сірий” ринок зараз дійсно стрімко поширюється. На думку експертки, потреби галузі стимулюють “сірий” ринок, а він у свою чергу – роботу галузі.     

Президент Союзу ювелірів України Дмитро Видолоб зазначив, що через штучні обмеження Нацбанку ринок відкотився до стану кінця 1990-х років – початку нульових. Експерт пригадав, як тоді банківські метали, які відповідають всім світовим стандартам щодо найвищих проб, були недоступні учасникам ювелірного ринку.   

“Зараз ми спостерігаємо значний рівень тінізації ринку дорогоцінних металів як промислової сировини через штучні обмеження, запроваджені Нацбанком”, – підкреслив фахівець.   

Водночас заступниця керівника управління міжбанківських операцій ПриватБанку Юлія Захарова впевнена, що звичайні українці теж від цього страждають. Адже клієнти хочуть диверсифікувати свої доларові запаси і придбати банківські метали. Однак у результаті “сірий” ринок диктує ціноутворення по банківським металам і в такий спосіб підвищує вартість – зараз емісійні зливки коштують плюс 8% до форексу. Юлія Захарова переконана, що потрібна надати клієнтам можливість зберегти свої кошти в банківських металах. 

“Я бачу клієнтів у списку очікування. Не всі клієнти йдуть на “чорний” ринок, тому що надійність понад усе, а кількість підробок збільшилась”, – додала вона.   

Начальник управління дилінгових операцій РВС Банку Максим Марченко заявив, що все, що раніше завозили легально, пішло на “сірий” ринок. Тобто, попит залишився таким, як він був раніше. Однак якщо раніше попит задовільняли через касу банків, то тепер через “чорних” ділків. 

НБУ зупинив ввезення золота 

Запровадження валютних обмежень НБУ постановою № 18 призвело спочатку до скорочення, а зараз вже до повного припинення ввезення банками золота в Україну. За словами заступниці керівника правління міжбанківських операцій ПриватБанку Юлії Захарової, переважно ринок раніше базувався саме на імпорті банківського металу. Тепер жоден банк не здійснює імпорту, а це значить – відсутність ринку. Експерти зазначили, що НБУ постановою №18 заблокував ввезення золота на фоні зростання попиту населення. 

“Під час періодів нестабільності виникає посилений попит на дорогоцінні метали. Оскільки цей попит неможливо задовольнити, виник дефіцит. По-перше, проблематично купити фізичний метал. По-друге, зросли ціни”, – зауважив начальник управління дилінгових операцій РВС Банку Максим Марченко.   

Експерти зауважили, що через дефіцит на ринку ціна на золото в Україні вже на 10% вище за світову. Водночас директорка департаменту міжбанківського бізнесу РВС Банку Олена Іщенко зазначила, що в них була спроба завозити метали під час повномасштабної війни. Проте після листування з НБУ ця діяльність була припинена. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Домашнє насильство під час війни: статистика лякає

Через удари росіян по містах та селах України, втрату житла, травмування чи загибель рідних, економічні…

9 хв. ago

Поведуть на медкомісію. Чи чекає мобілізація на знятих із військового обліку до 2014 року

В Україні з 18 травня діє закон про мобілізацію. Вимоги стали жорсткішими — кожен чоловік…

19 хв. ago

Оштрафують або заблокують: що зміниться у правилах грошових переказів

Переказ грошей з картки на картку став одним з найзручніших і швидких способів розрахунків. Однак…

30 хв. ago

Українським ФОП готують підвищення податків: у Мінекономіки роз’яснили деталі

В Україні готують підвищення податків для ФОП. Про це повідомили у Мінекономіки. Стало відомо, що…

37 хв. ago

ЗСУ відбивають будинок за будинком: в ОВА розповіли про ситуацію у Вовчанську

На півночі Харківської області вдалося стабілізувати лінію фронту. Тим часом у Вовчанську продовжуються бої. Про…

50 хв. ago

Смерть президента Ірану: експерт розповів, як розбився гелікоптер Райсі (карта)

Вдень 19 травня розбився гелікоптер, на якому перебував президент Ірану Ібрагім Райсі. Президентський вертоліт міг врізатися…

57 хв. ago