СІЗО переповнені: скільки в’язнів можна відправити на війну

Відповідно до законопроєкту №11079-1 про добровільну мобілізацію засуджених осіб може лави війська можуть поповнити від 10 000 до 20 000 засуджених – це також дозволить розвантажити переповнені українські в’язниці.

Про це в інтерв’ю ВВС Україна розповів міністр юстиції Денис Малюська.

Він вказав, що підтримує законопроєкт про мобілізацію засуджених, а також наголошував на тому, що виступає за ширше залучення цієї категорії людей для участі на фронті:

“Мені здається, що в кожному конкретному випадку слід визначати, чи корисний той чи інший боєць для наших Збройних Сил, і саме їм визначати, хто їм підходить і хто ні”.

На питання, скільки чоловіків призовного віку, які ув’язненні або мають судимості, Україна може мобілізувати до війська, він називає кількість від 10 000 до 20 000 осіб, наголошуючи, що питання полягає в підходах до такого процесу мобілізації:

“Так, десять-двадцять тисяч. Точно не більше. Але знову ж таки, питання в підходах. Я говорю цифри абсолютно не прораховані, тому що в залежності від кожного сценарію кількість буде різна”.

Він вважає, що велику роль мають зіграти військово-лікарські комісії.

Малюська також згадує, що число осіб в установах виконання покарань постійно коливається: “В розрахунку на абсолютну кількість їх стало трохи менше, порівняно з довоєнним часом. А з розрахунку на кількість конкретно в установах виконання покарань – збільшилась”.

Він також додає, що кількість установ, які працюють та готові приймати людей, різко зменшилась. Як приклад він наводить слідчий ізолятор Києва: “Якщо ми говоримо про слідчий ізолятор міста Києва – там, наприклад, кількість людей істотно збільшилась в порівнянні з довоєнним часом. Тому це ситуація різна в залежності від установи, але загалом концентрація людей в розрахунку на середню установу – вона збільшилася істотно”.

Міністр юстиції зауважив, що установи виконання покарань переповнені, “…вільних місць давно немає практично ніде”. Тому, як висновок, Малюська активно підтримує цей законопроєкт про мобілізацію: “Тому це велика проблема. Не в останню чергу я дуже агітую за мобілізацію ув’язнених і засуджених через те, щоб в тому числі не порушувати нормативи за кількістю людей на певну площу”.

В інтерв’ю він також не виключив можливість залучення до війська засуджених за вбивство. Ось як він це коментує:

“Але (засуджені) за вбивство двох і більше, наприклад – якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати? Тим паче якщо ми говоримо про вбивць, особливо про засуджених довічно – це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18-19 років. Мозок ще не сформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в’язниці – зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18-19 років. Це підтвердить будь-який психолог”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українським ФОП готують підвищення податків: у Мінекономіки роз’яснили деталі

В Україні готують підвищення податків для ФОП. Про це повідомили у Мінекономіки. Стало відомо, що…

1 хв. ago

ЗСУ відбивають будинок за будинком: в ОВА розповіли про ситуацію у Вовчанську

На півночі Харківської області вдалося стабілізувати лінію фронту. Тим часом у Вовчанську продовжуються бої. Про…

14 хв. ago

Смерть президента Ірану: експерт розповів, як розбився гелікоптер Райсі (карта)

Вдень 19 травня розбився гелікоптер, на якому перебував президент Ірану Ібрагім Райсі. Президентський вертоліт міг врізатися…

21 хв. ago

Що робити, якщо Резерв+ пише, що ви у розшуку: Міноборони радить хутко бігти до ТЦК

У Міністерстві оборони України заспокоїли людей, які під час оновлення військово-облікових даних через застосунок "Резерв+" дізналися…

34 хв. ago

Внучка Софії Ротару зустрічається із сином американського мільярдера

22-річна модель Софія Євдокименко, внучка знаменитої співачки Софії Ротару, зустрічається з Максом Лернером, спадкоємцем однієї…

43 хв. ago

Українці вирішили заробити на чергах у ТЦК: за скільки продають місце в Києві

Після набуття чинності новим законом про мобілізацію у багатьох ТЦК по всій Україні спостерігається наплив громадян. Черги…

54 хв. ago