“Знятий” і “виключений” з військового обліку: адвокат пояснив, чи є різниця

В Україні багато хто плутає або узагальнює поняття “знятий” та “виключений” з військового обліку. Однак між цими поняттями є велика різниця, зазначив адвокат компанії Riyako & Partners Микола Максимов у коментарі “Фокусу“.

Так, людина, яка має статус “виключеного”, втрачає статус військовозобов’язаного. Таким чином, її не можна призвати під час мобілізації та вручити повістку. Крім того, люди з таким статусом не зобов’язані проходити ВВК і оновлювати свої дані. Саме поняття “виключений” – постійне і залежить від року прийняття.

Водночас статус “знятий з військового обліку” – захід тимчасовий. І він не звільняє людину від статусу військовозобов’язаної. Це означає, що їй доведеться проходити військово-лікарську комісію, оновлювати свої дані, а також сповіщати військкомати про зміну місця проживання та виконувати інші обов’язки статусу, незалежно від дати його присвоєння.

Примітно, що в судовій практиці адвоката вже був випадок, коли мобілізували чоловіка, якого було виключено з військового обліку 2012 року. Тоді суд визнав призов справедливим – за новими правилами треба підтверджувати право на виключення.

“Скажу, що на практиці це складне питання. Виключених із військового обліку можуть направити на повторну медкомісію. Закони ясно не прописують їхні права та обов’язки, тому й чіткого розуміння немає”, – пояснює Максимов.

Крім того, у ТЦК були питання щодо військовозобов’язаних громадян, знятих з обліку 2022 року, не кажучи вже про тих, хто набув цього статусу з 2008 по 2014 роки. Є ймовірність, що після 18 травня, коли набув чинності новий закон про мобілізацію, оновлювати дані доведеться всім. Таким категоріям призовників можуть призначити повторну ВЛК, а ТЦК вирішить, чи підтверджувати цей статус.

Ольга Степанова

Recent Posts

Через некомпетентність комбрига Шевчука ризикуємо втратити Красногорівку – Бутусов

Командир 59-ї мотопіхотної бригади Богдан Шевчук, призначений рішенням головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, не справляється зі…

5 хв. ago

Відмова від бідності: батько і син стали мільйонерами й змінили свій раціон (фото)

У США батько і син зі штату Теннессі виграли в лотерею один мільйон доларів. Про…

8 хв. ago

За таке ще не звільняли: тепер українців позбавлятимуть роботи пачками

Нещодавно Верховна Рада подолала вето президента України та ухвалила з урахуванням його пропозицій проєкт закону №7731 щодо…

10 хв. ago

Вибухи на Сонці та слабке магнітне поле смертельно небезпечні для Землі: що відомо

Як показує дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, деякі сонячні…

21 хв. ago

У Лукашенка іранські “шахеди” представили як “вітчизняну розробку” (фото)

На військовому параді в Мінську, присвяченому річниці незалежності Білорусі, помітили розрахунки з ударними дронами "Герань-2" — аналогом…

22 хв. ago

В Алжирі помер посол Росії: що відомо

В Алжирі помер Надзвичайний та Повноважний Посол РФ Шуваєв Валер’ян Володимирович. Йому було 69 років.…

27 хв. ago