Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Помилковий переказ на чужу картку: як повернути гроші
    • Штучні органи замість тварин: у США запускають програму переходу до 3D-моделей у медицині
    • У Франції відкрили вогонь по невідомих дронах над базою з ядерною зброєю
    • В Україні виявили десятки тисяч небезпечних іграшок напередодні свят
    • НБУ продає золоті 100 грн з особливим дизайном: який вигляд мають
    • Морози і штормовий вітер: синоптикиня розповіла, якою буде погода 6-7 грудня
    • Як прикрасити ялинку 2026 року: кольори, тренди, фото
    • Корабель ВМС США помилково відкрив вогонь по американських винищувачах, – BI
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Паризькі ресторани викрили в подачі туристам дешевого вина під виглядом дорогого

    Паризькі ресторани викрили в подачі туристам дешевого вина під виглядом дорогого

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина29 Квітня 2025, 23:543 Mins Read Туризм
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    У багатьох популярних туристичних країнах мандрівники ризикують стати жертвами так званих “ресторанів-пасток”. Як правило, це заклади в найвідоміших районах міст, де за завищеними цінами гостям подають посередню їжу, яка часто не має нічого спільного з місцевою кухнею.

    Тим часом, журналісти-розслідувачі газети Le Parisien встановили, що деякі паризькі кафе і ресторани подають туристам дешеве вино, найчастіше побакально, але стягують з них преміальну ціну, пише The Times.

    Автори розслідування констатували, що мало хто з клієнтів помічає різницю, коли преміальне шаблі, замовлене з винного меню приблизно по 9 євро за келих, замінюють на совіньйон вартістю близько 5 євро. Однак два сомельє виявили підмінені вина, коли вони відвідали низку бістро і брассері, видаючи себе за англомовних туристів на запит журналістів газети.

    Пізніше офіціанти в ресторанах і барах розповіли газеті, що ця практика широко поширена, особливо в районах, що обслуговують велику кількість туристів.

    “Ви можете подавати вино, яке хочете. У людей немає почуття смаку, щоб його розпізнати… Сомельє знає різницю, але турист гадки не має. Іноді я навіть виливаю залишки вина в одну пляшку”, – розповіла офіціантка на ім’я Сара з 30-річним досвідом роботи в ресторанах.

    Тим часом офіціант на ім’я Трістан зазначив, що йому наказали подавати дешевше вино, щоб не відкривати дорожчу пляшку, яка могла б зіпсуватися, якщо її залишити відкритою.

    “Господар вичитував нас, якщо найдорожча пляшка закінчувалася занадто швидко. Тільки один раз клієнт виявив цей трюк. Він був сомельє”, – додав він.

    Своєю чергою, сомельє Марина Джуберті, яка одразу помітила, що замовлений сансер за 7,50 євро за келих був замінений на низькосортний совіньйон за 5,60 євро, який також був у меню, не в захваті від такої практики.

    “Шкода клієнта та іміджу винного найменування, винороба і власників ресторанів, які добре справляються зі своєю роботою. Ми у Франції, на батьківщині вина. Ми повинні заохочувати споживача”, – поскаржилася вона.

    Зі свого боку винороб з Ельзасу Жером Бауер, який очолює Національну конфедерацію виробників вина AOC, поскаржився, що подібні шахраї – це “дуже маленька маргінальна група”, але вони завдають шкоди галузі.

    “Обман клієнта б’є по нас, виробниках, тому що клієнт, який замовив вино Côte du Rhône і отримав вино Bordeaux, ймовірно, буде розчарований і може відмовитися від цього вина в майбутньому”, – пояснив він Le Parisien.

    При цьому експерти Le Parisien порадили туристам у Парижі завжди наполягати на тому, щоб вино наливалося з пляшки перед ними з видимою етикеткою, як того вимагає закон.

    Французька влада бореться з шахрайством із вином протягом століть, а спеціальні інспектори повинні влаштовувати перевірки. Однак їхні ресурси обмежені, оскільки тільки в Парижі налічується близько 60 тисяч ресторанів, кафе, барів та інших закладів гостинності. Максимальне покарання за обман клієнтів із вином – три роки в’язниці та штраф у розмірі 30 тисяч євро.

    Подорожі Україною та світом, ідеї для відпустки, поради мандрівникам, маршрути, готелі та культурні відкриття. Усе про відпочинок, нові враження й пригоди — читайте в розділі «Туризм».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    вино прага рестораны туристи
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Помилковий переказ на чужу картку: як повернути гроші

    17:26

    Штучні органи замість тварин: у США запускають програму переходу до 3D-моделей у медицині

    17:23

    У Франції відкрили вогонь по невідомих дронах над базою з ядерною зброєю

    17:20

    В Україні виявили десятки тисяч небезпечних іграшок напередодні свят

    17:02

    НБУ продає золоті 100 грн з особливим дизайном: який вигляд мають

    16:56

    Морози і штормовий вітер: синоптикиня розповіла, якою буде погода 6-7 грудня

    16:54

    Як прикрасити ялинку 2026 року: кольори, тренди, фото

    16:50

    Корабель ВМС США помилково відкрив вогонь по американських винищувачах, – BI

    16:46

    Виплатять майже 2 400 гривень: які 5 доплат можуть отримати пенсіонери

    16:43

    Учені навчилися “перезаряджати” старіючі клітини

    16:38
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.