В Україні до кінця 2025 року очікується зростання цін на хліб ще на 20%, що стане продовженням стійкої тенденції щомісячного підвищення на 1,5–2%. Основними причинами подорожчання є наслідки війни, нестача працівників у виробництві, інфляційний тиск, зростання вартості логістики та вплив урожайності зернових на собівартість продукту.
Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в етері одного з телеканалів. Він нагадав, що у 2024 році ціни на хліб зросли більш ніж на 20%, і така динаміка зберігається у 2025-му. Щомісячно вартість піднімається на 1,5–2%.
Зростання вартості хліба пов’язане передусім із війною. Через повномасштабну агресію Росії в Україні значно скоротилася кількість працівників у сільському господарстві та харчовій промисловості. Підприємства змушені переходити на автоматизацію виробництва. Це потребує інвестицій і підвищує собівартість продукції.
Перший фактор, за словами Марчука, пов’язаний саме з браком людей на підприємствах як у сфері товарного виробництва, так і в переробці. Виробники змушені замінювати працівників технологіями і закладати ці витрати у вартість продукції.
Ще одним важливим чинником є продовольча інфляція, яка в Україні не зупиняється. Зростання цін охоплює не лише продукти, а й сировину, енергоносії та послуги. Вартість логістики, яка значною мірою залежить від цін на паливо, також відіграє ключову роль у формуванні кінцевої ціни хліба. Ціна пального прямо впливає на вартість транспортування.
Не менш важливим фактором є врожайність зернових, зокрема пшениці. Вона формує близько 25% від фінальної вартості хліба. Нестабільна погода, витрати на засоби виробництва та складна економічна ситуація загалом впливають на рівень врожаю. Це впливає на ціну борошна та хлібобулочних виробів.
Новини про життя людей, соціальні зміни, історії українців, громадські ініціативи та культурні тенденції. Усе, що відображає настрої та події в українському суспільстві, — читайте в розділі «Суспільство».
