Ціни на м’ясо в Україні знову поповзли вгору – і чекати на зниження найближчим часом, на жаль, не варто. Про це свідчать дані травневого моніторингу від асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
Найбільше подорожчала свинина: особливо нашийок – одразу на 20%, і тепер кілограм коштує 330 гривень. Причина в тому, що стає менше свиней: за рік їхнє поголів’я скоротилося на 11%, а вага м’яса при вибої – на 9%.

Яловичина за місяць подорожчала на 6% і зараз коштує в середньому 317 гривень за кіло. Це також пов’язано з тим, що стає менше худоби, а ще – зі зростанням свинини.
Куряче філе зросло в ціні на 5%, до 200 гривень, а за рік – аж на 29%. А ось курячі стегна трохи подешевшали – мінус 4% за місяць, зараз вони коштують 120 гривень, хоча рік тому були дешевшими на 8%.
Виробництво скорочується не лише через війну. Багато фермерів зіткнулися зі зростанням цін на корми, електроенергію та ветеринарні послуги. Це робить вміст худоби та птиці збитковим – особливо для малих та середніх господарств.

Загалом, добрих новин для любителів м’яса поки що немає: все дорожчає, і це, схоже, не межа. Якщо не буде держпідтримки чи послаблень для агросектору, ціни продовжать зростати.
Новини про життя людей, соціальні зміни, історії українців, громадські ініціативи та культурні тенденції. Усе, що відображає настрої та події в українському суспільстві, — читайте в розділі «Суспільство».

