В умовах повномасштабної війни українці змушені економити на багатьох категоріях товарів, зокрема й на харчуванні. Різке зростання цін та зниження доходів змушують більшість родин змінювати свої споживчі звички.
Про основні продукти, які стали «жертвами» економії, свідчать дані дослідження від Gradus Research.
На чому українці скорочують витрати
Дослідження демонструє, що люди переважно економлять на кондитерських виробах, рибі та морепродуктах. Загалом, зміни у звичках харчування найбільше відчули на собі люди старшого віку — 77% опитаних, старших за 56 років, зазначили, що змушені економити на харчах.
Поглиблена економія на продуктах, як зазначають експерти, також є регіональною особливістю. Наприклад, у західних областях витрати громадян на харчування зменшились на 64%, тоді як у центральних регіонах показник скоротився до 69,2%, на північному сході — до 68,6%, а на півдні — до 69,6%. У Києві падіння витрат на продукти склало 64,9%.
Основні статті економії: солодощі та риба
Українці дедалі частіше відмовляються від солодощів та риби. Серед опитаних, 49% скоротили витрати на кондитерські вироби, тоді як 48% вирішили економити на рибі та морепродуктах. Ці товари через свою відносно високу вартість опинилися в зоні ризику, адже українці віддають перевагу більш доступним харчам.
Продукти першої необхідності залишаються незмінними
Попри складні умови, українці намагаються зберегти стабільність у харчуванні базовими продуктами. Хліб, олія, борошно, крупи, овочі та яйця — це товари, на яких економія відбувається найменше. Лише 11% респондентів повідомили про скорочення витрат на ці продукти, що вказує на їх незамінність у щоденному раціоні.
Вибірка дослідження
Вибірка опитування включала населення українських міст із кількістю мешканців понад 50 тисяч, віком від 18 до 65 років. Дослідження проводилось з урахуванням розподілу за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном (без врахування тимчасово окупованих територій).