Мобілізація інвалідів: кого заберуть штурмувати посадки з 1 серпня

Верховна Рада України ухвалила рішення про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в країні ще на три місяці, починаючи з 12 серпня 2024 року. Це рішення передбачає можливість подальшого призову на військову службу чоловіків призовного віку, які відповідають критеріям військово-лікарської комісії та не мають законних підстав для відстрочки.

Чи торкнеться мобілізація в Україні в серпні чоловіків з інвалідністю та в яких випадках можуть призвати на службу – розповідаємо нижче.

Мобілізація інвалідів в Україні – хто може піти служити

Новий закон про мобілізацію в Україні, який набув чинності з 18 травня 2024 року, не передбачає призов на військову службу чоловіків з інвалідністю, незалежно від групи. Тобто, мобілізація інвалідів за новим законом (сюди входить і мобілізація інвалідів 3 групи, і мобілізація інвалідів 2 групи) залишається добровільною. Єдина умова: групу інвалідності має бути підтверджено висновком військово-лікарської комісії (ВЛК) – лише в цьому разі буде можлива відстрочка від мобілізації.

Водночас норма закону диктує, що чоловіки з інвалідністю II і III групи, які були встановлені після 24 лютого 2022 року (після повномасштабного вторгнення РФ в Україну), зобов’язані впродовж 9 місяців пройти повторну перекомісію ВЛК – щоб підтвердити групу інвалідності. Інвалідність 1 групи підтверджувати не потрібно – вона передбачає дуже серйозні захворювання, тому мобілізація інвалідів 1 групи не проводиться.

У разі, якщо ВЛК не підтверджує інвалідність, тобто, військовозобов’язаний не буде визнаний особою з інвалідністю, то його можуть мобілізувати на військову службу.

Перекомісія з інвалідності під час воєнного стану – кому проходити не потрібно

У деяких випадках чоловікам з інвалідністю проходити перекомісію не потрібно, навіть якщо інвалідність було отримано після 24 лютого 2022 року. Це можливо в такому разі:

  • якщо інвалідність II і III груп встановлено в порядку підвищення/зменшення групи інвалідності;
  • якщо є інвалідність унаслідок захворювань, поранень, отриманих на військовій службі;
  • при інвалідності через відсутність кінцівки, кистей, стоп, одного з парних органів;
  • якщо інвалідність встановлена через онкозахворювання, інтелектуальні порушення, психічні розлади, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми.

Також повторно підтверджувати інвалідність не потрібно, якщо її встановлено з дитинства.

Нагадаємо, що діагнози та захворювання, через які людина може бути визнана непридатною до військової служби, зазначені в наказі Міністра оборони України “Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України” №402.

Ольга Степанова

Recent Posts

Просив мобілізувати до ЗСУ: в Тернополі п’яний чоловік “штурмував” ТЦК

У Тернополі нетверезий чоловік, який має відстрочку від служби, намагався "штурмувати" територіальний центр комплектування (ТЦК) та вимагав,…

7 хв. ago

У Китаї виявили новий вірус, який вражає мозок

Вчені виявили в Китаї новий вірус, що передається кліщами, який може заражати людей. У деяких випадках він…

16 хв. ago

“Повинні рости у ненависті”: український політик закликав заборонити дітям виїзд із країни

Виїзд за кордон українських дітей треба заборонити. Вони не повинні чути польську чи німецьку мови,…

36 хв. ago

Україна посіла сьоме місце в медальному заліку Паралімпіади-2024

У неділю, 8 вересня, збірна України завершила виступи на Паралімпійських іграх-2024 в Парижі. За 11 змагальних днів у столиці Франції наші паралімпійці завоювали 82 медалі: 22 золоті, 28 срібних та…

48 хв. ago

У Карпатах вдарили приморозки, температура опустилася нижче нуля

У горах Буковини вже вдарили приморозки: температура опустилася до мінус трьох градусів морозу. Світлини морозного…

57 хв. ago

Між Путіним та Лукашенком назріває конфлікт через російські дрони в Білорусі

Через розпорядження самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка збивати у повітряному просторі Білорусі безпілотники, чиї б…

1 годину ago