В Україні за минулий тиждень подорожчали багато овочів, зокрема, морква та цибуля, що пояснюється поганою погодою та меншою кількістю овочів на ринку. Морква, наприклад, подорожчала із 13 до 15 гривень за кілограм.
За даними аналітиків з EastFruit, основна причина зростання цін на моркву – це зменшення її доступності. У південних областях України через сильні дощі також зросли ціни на цибулю — з 13 до 15 гривень за кілограм. До того ж, вартість картоплі збільшилася до 14-18 гривень за кілограм, що вище за минулотижневі 10-13 гривень.
Огірки стали винятком із цього тренду, оскільки їхня ціна впала з 45-50 гривень до 35-45 гривень за кілограм. Водночас, ціни на солодкий перець продовжили зростати і досягли 45-65 гривень за кілограм порівняно з попередніми 35-50.
Ціни на інші овочі також вагалися: цвітна капуста подешевшала з 50-75 гривень до 45-50 за кілограм, а пекінська капуста – з 40-45 до 35-40 гривень. Тим часом брокколі помітно подорожчала — з 50-85 гривень до 70-90 за кілограм. Ціни на баклажани також зросли із 20-22 гривень до 30-32 гривень за кілограм.
У сегменті зелені ціни на зелену цибулю знизилися із 100-180 гривень до 80-150 гривень за кілограм.
Щодо фруктів, то більшість із них подорожчали, крім апельсинів, ціни на які впали з 55-80 гривень до 53-75 гривень за кілограм.
Це зростання цін на овочі викликає занепокоєння серед покупців і може зробити багато продуктів менш доступними особливо з настанням холодів, коли ціни на овочі зазвичай ще більше зростають.