Святкування Нового року 2025 обійдеться українцям значно дорожче, ніж минулого року. Вартість традиційного столу для сім’ї з чотирьох осіб тепер складає 3594,05 грн, що на 24,8% більше у порівнянні з минулим роком. Це підрахували фахівці Інституту аграрної економіки, базуючись на середніх цінах у супермаркетах станом на грудень 2024 року.
Що подорожчало найбільше?
- Салат “Олів’є” (3 кг) обійдеться у 384,41 грн, що на 17,7% більше, ніж у 2024 році.
- Вартість “Оселедця під шубою” (1,57 кг) піднялася до 168,19 грн — зростання на 21,9%. Пів кілограма філе оселедця зараз коштує 119 грн.
- М’ясні продукти на столі (2,85 кг) тепер вартують 1029 грн, що на 13,4% більше, ніж минулого року.
Також значно зросли ціни на молочну продукцію. Наприклад, 300 г твердого сиру коштуватимуть 148,5 грн (+28%), а 200 г вершкового масла — 104 грн (+44%).
Овочі для салатів та страв обійдуться у 496 грн — це на 32% дорожче, ніж минулого року. Фрукти також додали у ціні: два кілограми мандаринів в середньому коштують 177 грн, а загальна вартість фруктів на столі — 254 грн (+49%).
Ціни на солодке та напої теж зросли.
- Шоколадні цукерки (1 кг) коштують 280 грн (+40%).
- Пляшка шампанського “Артемівське” (0,75 л) обійдеться у 209 грн (+17%).
- Безалкогольні напої на стіл додадуть ще 110,95 грн (+7,3%).
Таким чином, сімейний новорічний стіл обійдеться у 3594,05 грн без делікатесів.
Якщо додати до меню червону ікру та рибу, загальна сума зросте ще на 739 грн. Баночка 100 г червоної ікри коштує 420 грн, а 180 г червоної риби — 319 грн. У результаті, святковий стіл із делікатесами обійдеться у 4333,05 грн, що на 27,3% більше, ніж торік.
На Різдво вартість традиційних страв теж зросла. За пісне меню з кутею, узваром, борщем, варениками та рибою доведеться заплатити близько 1365 грн, що на 41% більше, ніж минулого року (970 грн). Найдорожчою стравою стане смажена риба, яка обійдеться у 306,97 грн.