Учені виростили штучний мозок, що складається з донорського матеріалу п’яти людей

Вченими з Гарвардського університету вдалося виростити 3D-модель людського мозку, що складається з клітин від п’яти донорів. Дослідники назвали своє творіння “хімероїдом”. Вони мають намір його використовувати для вивчення реакції людського мозку на різні наркотичні речовини.

Результати цієї роботи опублікував журнал Nature.

Завдяки тому, що “хімерод” було вирощено з клітин п’яти людей, а не однієї людини, можна буде зрозуміти, чому мозок різних людей реагує на наркотики по-різному.

“Хімероїд” вирощений зі стовбурових клітин людей

Ці клітини мають таку властивість, що за заданих умов із них можна виростити клітини різних органів людини: кишківника, легенів, печінки, нирок. Завдяки такій універсальності стовбурових клітин вирощені з них фрагменти людських органів можна використовувати для випробувань різних нових препаратів, а в майбутньому використовувати для вивчення відгуку на ліки організмів конкретних пацієнтів. Адже загальновідомо, що одні й ті самі препарати одних людей можуть зцілити повністю, а іншим взагалі не підходять.

Таким чином, вирощені “хімероїди” можна було б застосовувати для підбору ліків кожному окремому пацієнту, а не проводити тривалі “експерименти” на організмі хворого.

“Що як, одного разу ми зможемо використовувати хімероїди як аватари, щоб передбачати індивідуальні реакції на нові методи лікування, ще до клінічних випробувань”, – говорить одна зі співавторів цієї роботи Паола Арлотта.

До речі, за словами учених, виростити органоїд мозку особливо складно. Однак і це виявилося їм під силу. А завдяки тому, що туди були взяті клітини одразу п’яти людей, їм вдалося охопити в одній моделі широке генетичне розмаїття.

Що показали перші експерименти

Під час тесту дослідники обробляли хімероїд різними нейротоксичними препаратами, зокрема й етанолом. При цьому, як виявилося, етанол згубно вплинув тільки на клітини від одного донора. Багато його клітин загинули. До речі, під час створення хімероїда його клітини росли швидше за інших. Їх було взято у плода, в якого був підвищений ризик розладів, пов’язаних з аутизмом. Тепер їм належить дізнатися, чи саме ця схильність викликала таку реакцію на цей нейротоксин.

При цьому вчені у своїй статті зазначають, що вирощування хімероїдів – доволі складний і трудомісткий процес. Однак завдяки сучасним автоматизованим системам його можна прискорити. Таким чином, ці живі моделі людських органів можна буде широко використовувати у випробуванні препаратів для лікування захворювань мозку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Взимку частина українців може лишитися взагалі без опалення: експерт назвав причину

Українцям варто готуватися до важкої зими. Адже багатоповерхівки буде важко забезпечити опаленням. Без подачі тепла ризикують…

10 хв. ago

До аномальної спеки додалась магнітна буря: яка її сила та скільки триватиме

У середу та четвер, 3-4 липня, очікується магнітна буря класу G1-G2. Її спричинив викид корональної маси (СМЕ),…

22 хв. ago

Росіяни та білоруси потрапили у страшну ДТП у Туреччині: багато поранених (фото)

Автобус із російськими та білоруськими туристами потрапив у ДТП у турецькій провінції Анталія. Про це пише турецьке…

27 хв. ago

Життя після обвалу. Чому економіка України не зростає, як це відбувалося скрізь в роки війни

Економіст Олексій Кущ аналізує останній аналіз стану української економіки від МВФ. Виходить, що країна розвивається…

36 хв. ago

Європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу

Ще одна європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу. Українці втратили право на безплатний…

40 хв. ago

Бджола вжалила чоловіка просто в око: що з ним сталося (фото)

В одному з небагатьох у світі випадків, задокументованих з медичної точки зору, чоловіка з Філадельфії…

45 хв. ago