Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Перехід ФОП на ПДВ — депутатка озвучила можливі збитки для Києва
    • Як зберегти тепло вдома, коли немає світла: в ДСНС порадили 5 простих способів не змерзнути
    • Як ситно вечеряти під час блекауту: кілька рецептів без світла, які врятують сім’ю
    • Банки отримали нові повноваження: рахунок закриють без пояснень
    • Нейромережа Ілона Маска навчатиме дітей у школах Сальвадора
    • Що дає ходьба для людини: експерти назвали 15 головних переваг
    • Відмова або скасування відстрочки: чи є сенс судитися з ТЦК
    • Росія нарощує виробництво балістичної ракети “Орешнік”: подробиці від розвідки
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Як готували паску наші прабабусі: рецепт з газети 1913 року

    Як готували паску наші прабабусі: рецепт з газети 1913 року

    Романчук МиколаРоманчук Микола09 Квітня 2025, 07:262 Mins Read Кухня
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Великодня паска – це дуже давня традиція і їх почали пекти дуже багато років тому. Хоч більшість рецептів не збереглася, існують старі записи, які підкажуть, як робили святкову випічку наші бабусі понад 100 років тому.

    Як приготувати “царське” тісто для великодньої паски за рецептом з газети 1913 року, розповідають “Кулінарні витівки”

    Що вам знадобиться:

    Для опари:

    • Живі дріжджі – 30 г
    • Тепле молоко – 50 мл
    • Гаряче молоко – 200 мл
    • Борошно – 3 ст. ложки (з загальної кількості)
    • Жовтки – 4 шт.
    • Цукор – 150 г
    • Ванільний цукор – 10 г
    • Борошно – 500 г
    • Сіль – 1 г
    • Цедра апельсина – 1 шт.
    • Мигдаль – 100 г (обсмажений та подрібнений)
    • М’яке вершкове масло – 100 г
    • Родзинки – 100 г
    • Яєчний жовток для змащування – 1 шт.

    Як готувати паску за старовинним рецептом наших бабусь

    У склянці розведіть дріжджі з теплим молоком, добре перемішайте і залиште набухати.

    В миску просійте 3 столових ложки борошна, залийте їх гарячим молоком, перемішайте і залиште охолоджуватися.

    В іншій посудині збийте жовтки з цукром та ванільним цукром – допоки маса не стане світлою. Цю масу вливайте до миски з борошном та молоком, добре перемішайте. Додайте масу з дріжджами та добре перемішайте лопаткою.

    Накрийте харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 1 годину. Коли на опарі з’явилися бульбашки – вона готова. Додайте сіль, цедру апельсина, подрібнений мигдаль та добре перемішайте.

    Борошно просійте у два етапи, перемішуйте лопаткою. Далі – замішуємо тісто руками й додаємо м’яке вершкове масло. На вимішування має приблизно піти 20-30 хвилин.

    Якщо тісто чіпляється до рук, додайте трошки олії та вимішуйте далі. Потім додайте у тісто промиті та підсушені родзинки.

    Накрийте тісто харчовою плівкою або рушником та залиште в теплому місці ще на 1,5-2 години.

    Готове тісто розділіть на 3 частини та сформуйте кульки. Заховайте усі родзинки всередину тіста. Викладайте у паперові формочки діаметром 14 см – до половини форми. Залиште у теплому місці ще 1,5 години.

    Збийте жовток та змастіть паски. Розігрійте духовку до 175 градусів та випікайте паски приблизно 30 хвилин.

    Охолоджуйте паски прямо у формі.

    Смачні домашні страви, оригінальні рецепти, поради шеф-кухарів і секрети приготування з простих інгредієнтів. Готуйте разом із нами — натхнення для вашої кухні шукайте в розділі «Кухня».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    великодня паска рецепт
    She Womo
    Останні новини
    13 Грудня

    Перехід ФОП на ПДВ — депутатка озвучила можливі збитки для Києва

    23:54

    Як зберегти тепло вдома, коли немає світла: в ДСНС порадили 5 простих способів не змерзнути

    23:45

    Як ситно вечеряти під час блекауту: кілька рецептів без світла, які врятують сім’ю

    23:45

    Банки отримали нові повноваження: рахунок закриють без пояснень

    23:37

    Нейромережа Ілона Маска навчатиме дітей у школах Сальвадора

    23:30

    Що дає ходьба для людини: експерти назвали 15 головних переваг

    23:21

    Відмова або скасування відстрочки: чи є сенс судитися з ТЦК

    23:13

    Росія нарощує виробництво балістичної ракети “Орешнік”: подробиці від розвідки

    23:04

    У Польщі змінять умови виплати мінімалки — нові правила

    22:55

    Котлети з плавленого сиру: рецепт цікавої страви

    22:46
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.