Новини світу

США відновили виробництво ядерних боєголовок

На тлі ядерних загроз Росії і де-факто її виходу з єдиного Договору, що залишився, про стратегічні озброєння США перезапускають масштабне виробництво плутонію. Вперше з розпаду СРСР 2023 року Штати випустять десятки нових ядерних боєзарядів, оголосило Національне управління з ядерної безпеки (NNSA).

На поточний рік, згідно з доповіддю NNSA, заплановано виконання програми, в рамках якої щорічно проводитиметься 80 плутонієвих сердечників — ключового елемента стратегічних та тактичних боєголовок та бомб.

Також планується продовження робіт із продовження терміну служби розміщених у Європі ядерних бомб B61-12 та модернізації боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет Trident II, розміщених на підводних човнах.

Масштабне виробництво плутонієвих зарядів було зупинено в США 1989 року — незадовго до того, як Вашингтон і Москва домовилися про скорочення ядерних арсеналів і підписали перший Договір про стратегічні наступальні озброєння, який заборонив кожній країні мати більше 6 тисяч боєголовок.

Для перезапуску плутонієвої промисловості США мають намір задіяти лабораторію в Лос-Аламосі, де у 1940-х під керівництвом Роберта Оппенгеймера було створено першу ядерну бомбу. Розташоване в Нью-Мехіко підприємство, згідно з планом, вироблятиме 30 плутонієвих зарядів на рік. Ще 50 влада має намір випускати в Саванна-Ріверській національній лабораторії, яка раніше займалася дезактивацією ядерної зброї.

Ольга Степанова

Recent Posts

Коли найкраще займатися спортом після їжі: відповідь вчених

Якщо ви стежите за рівнем цукру в крові через діабет або переддіабет, ви, ймовірно, знаєте, що для…

1 годину ago

Науковці почали випробування на людях індивідуальної вакцини від раку

У Великій Британії триває важливе випробування першої в світі "персоналізованої" мРНК-вакцини проти найнебезпечнішої форми раку шкіри…

2 години ago

Оновлення даних у ТЦК з 18 травня: чи зможуть забрати в ухилянтів квартиру та авто

Після набрання чинності новим законодавством про мобілізацію, неявка до ТЦК може стати приводом для арешту та подальшого…

2 години ago

У Британії готуються до похорону хворого на рак короля Чарльза III

Хворий на рак 75-річний король Великої Британії Чарльз III, який у відмінному настрої відсвяткував католицький Великдень,…

2 години ago

У Мінекономіки спрогнозували зростання курсу долара до 50 гривень

В Україні очікується підвищення курсу долара до 50 гривень. Відповідний прогноз надали у Міністерстві економіки.…

2 години ago

Це жесть: п’яні ТЦКашники “викрали” волонтера і вже відправляють на службу

Рано-вранці повертався з Польщі волонтер ГО "Порятунок тварин Харків". Його місія полягала у тому, щоб…

2 години ago