Коли найкраще займатися спортом після їжі: відповідь вчених

Якщо ви стежите за рівнем цукру в крові через діабет або переддіабет, ви, ймовірно, знаєте, що для його контролю рекомендується фізична активність. Американський коледж спортивної медицини рекомендує людям з діабетом 2 типу приділити 45 хвилин вправам будь-якої інтенсивності після їжі для поліпшення реакції глюкози в крові після їжі.

Видання Eating well пише, що дослідники зазвичай зважають на принцип FITT, який розшифровується як частота, інтенсивність, тривалість і тип вправ. Саме ці параметри використовували дослідники в огляді, опублікованому 14 квітня 2024 року в журналі Nutrients. У даному випадку вони також додали третю літеру “Т” – оптимальний час відносно прийому їжі для фізичної активності, щоб краще контролювати рівень цукру в крові.

Дослідники враховували час, коли рівень глюкози зазвичай досягає піку після їжі. У людей без діабету рівень глюкози зазвичай досягає піку через 30-60 хвилин після їжі. У людей з діабетом піковий рівень глюкози досягається між 60 і 120 хвилинами після їди.

Проаналізувавши численні дослідження, вчені пропонують починати фізичні вправи до того, як рівень глюкози в крові досягне свого піку. Це означає, що люди без діабету повинні починати рухатися через 15 хвилин після їжі, а люди з діабетом – через 30 хвилин після їжі, щоб краще контролювати рівень цукру в крові.

Потім дослідники задумалися про те, які види фізичних вправ найкраще впливають на рівень глюкози в крові. Зрештою, аеробні вправи, такі як ходьба, біг підтюпцем, підйом по сходах, еліптичний тренажер і веслування, а також вправи на опір допоможуть контролювати рівень цукру в крові. Однак дослідники додають, що найкраще використовувати комбінацію цих видів вправ: дослідження показують, що поєднання вправ дає більше переваг порівняно з кожною з них окремо для поліпшення 24-годинного контролю рівня глюкози.

Уточнюючи цю рекомендацію, вони кажуть, що, згідно з наявними даними, початок тренування з аеробних вправ із подальшим тренуванням на опір може принести ще більше користі, ніж у зворотному порядку.

Що стосується інтенсивності та тривалості тренувань, дослідники наголошують, що сучасні рекомендації для людей із діабетом 2 типу рекомендують займатися протягом 45 хвилин із будь-якою інтенсивністю, щоб поліпшити контроль рівня глюкози після їди. Вони також визнають, що це не всім підходить.

Ідеальна тривалість фізичних вправ після їжі перебуває в широкому діапазоні часу і дає певну свободу дій, що дуже зручно для тих, хто не має часу або можливості вирушати на 45-хвилинну прогулянку після кожного прийому їжі. Дослідники зазначають, що фізичні вправи тривалістю від 10 до 120 хвилин із помірною інтенсивністю ефективно допомагають регулювати рівень цукру в крові після прийому їжі.

В огляді також йдеться про те, що перерви в активності протягом дня значно підвищують рівень цукру в крові, особливо в поєднанні з фізичними вправами. Ґрунтуючись на отриманих даних, дослідники рекомендують робити трихвилинну перерву для активності на кожні 30 хвилин сидіння, на додаток до 20-30-хвилинних безперервних занять спортом.

Ольга Степанова

Recent Posts

Видання Foreign Affairs пояснило, чому Україні варто продовжувати бити по російських НПЗ

Атаки на російські нафтопереробні заводи не матимуть того впливу на світові енергетичні ринки, якого побоюються…

4 хв. ago

Японія випробовує препарат для вирощування нових зубів

Дослідники з Медичного дослідницького інституту Кітано (Осака) цієї осені розпочнуть тестування препарату, призначеного для вирощування…

16 хв. ago

Посилення мобілізації: перелік професій, які забронюють від служби в ЗСУ

Під час мобілізації в травні деяких чоловіків можуть забронювати від служби в ЗСУ на певний період. За…

24 хв. ago

Кряхтів і пихтів: у Кадирова опублікували кадри, на яких він нібито “тягне позашляховик” (відео)

Помічник глави Чечні Рамзана Кадирова опублікував відео, на якому він нібито "штовхає і тягне позашляховик Toyota Land…

43 хв. ago

“У нього розбита губа, синці та кров”: нові подробиці смерті чоловіка в ТЦК Кривого Рогу

Рідні померлого в Саксаганському районному ТЦК Кривого Рогу чоловіка приїздили до моргу на упізнання його…

53 хв. ago

“Не підемо воювати”: Угорщина проти ініціативи НАТО щодо виділення 100 млрд Україні

Угорські політики й надалі вважають, що надання Україні зброї — це єдина причина продовження російсько-української…

1 годину ago