Оновлення даних у ТЦК з 18 травня: чи зможуть забрати в ухилянтів квартиру та авто

Після набрання чинності новим законодавством про мобілізацію, неявка до ТЦК може стати приводом для арешту та подальшого продажу з аукціону майна ухилянта.

Про це пише ТСН.ua.

Якщо військовозобов’язаний сплатив штраф, але не оновив свої дані, то все одно він перебуватиме у розшуку і буде обмежений у праві керуванням транспортом“, – розповів адвокат Микола Максимов.

За його словами, не виключено, що у разі несплати штрафу державні виконавці можуть заарештувати банківські рахунки, картки.

Швидше за все, стягуватимуть із заробітної плати. Щоб заарештувати та продати авто чи єдине житло, думаю, що до такого не дійде. Якщо на рахунках людини не буде необхідних коштів, то може бути відібрано житло. Окрім тих випадків, коли це єдине житло. Єдине житло можна конфіскувати, якщо сума боргу більша за 200 тис. грн“, – уточнив Максимов.

Згідно із законодавством, обов’язок оновити дані все одно не зникає. Закон набирає чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом шляхом звернення до суду, штраф“, – сказав адвокат, партнер адвокатського об’єднання “Smartsolutions” Олександр Папуця.

Він додав, що неоновлення даних – це продовження порушення навіть при сплаті штрафу.

Якщо буде відкрито виконавче провадження, то насамперед виконавець може накласти обмеження на рахунки. Якщо коштів буде достатньо, то до майна справа може не дійти. Якщо немає рахунків, то виконавець вільний накладати обмеження на виявлене рухоме та нерухоме майно”, відповів він на запитання, чи можуть державні органи заарештувати майно у разі несплати штрафу. Те, на що державні виконавці хочуть накласти арешт. має бути пропорційним із сумою штрафу. Штраф не пропорційний вартості квартири. Зазвичай заарештовують рахунки для того, щоб стягнути кошти, що надходять. Це першочергові дії виконавця. У законі прописано, що виконавцем мають вживати таких заходів, які пропорційні“, – розповіла голова одного із судів.

За словами судді, не виключено, що державні виконавці для стягнення штрафу можуть прийти описати майно, що перебуває в житлі боржника.

Мова може йти про такі ліквідні речі як телевізор, меблі та інше“, – зазначила суддя.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні жінки йдуть до армії, щоб уберегти чоловіків від мобілізації

У спробі вберегти чоловіка від мобілізації деякі українські жінки готові йти на відчайдушні заходи. Зокрема…

6 хв. ago

Україна має план ротацій бійців: Зеленський пояснив, хто має замінити сильні бригади

Україна має план ротацій для виведення на відпочинок бійців із зони бойових дій, але їх мають замінити…

18 хв. ago

Все ж таки серйозно хворий? Путін здивував виглядом на зустрічі 9 травня: відео швидко замінили

Болючий зовнішній вигляд російського диктатора Володимира Путіна, на який вже неодноразово звертали увагу в мережі, знову…

18 хв. ago

“Кіборг”, бригадний генерал та герой України: чим відомий новий командувач ССО Трепак

Новопризначений командувач Силами спеціальних операцій ЗСУ, бригадний генерал Олександр Трепак був старшим військовим начальником з…

21 хв. ago

Потрібно відкинути популізм: експерти оцінили “податкове” бронювання від армії

Бронювання від мобілізації, зокрема на основі сплачених податків, може порушувати принцип справедливості, але державі важливо…

24 хв. ago

Розкрито цікаву деталь танцю принцеси Діани та Джона Траволти

Американський актор Том Селлек зізнався, чому запросив принцесу Діану на танець. Про це пише Hello Magazine. Це сталося на…

26 хв. ago