Потрібно відкинути популізм: експерти оцінили “податкове” бронювання від армії

Бронювання від мобілізації, зокрема на основі сплачених податків, може порушувати принцип справедливості, але державі важливо зберегти працюючу економіку, без якої фінансувати армію буде неможливо. Про це говорять експерти, з якими поспілкувалося видання NV.

Експерти зазначають, що державі потрібні гроші щонайменше на зарплати солдатам, і взяти ці гроші нізвідки, окрім як із податків. Які хтось повинен заплатити.

“Будь-які західні гроші або у формі фінансової допомоги, або у формі кредитів не дозволено використовувати на оборонні потреби. Тому на сьогоднішній день від міцності економіки залежить насправді міцність нашого фронту, і це не перебільшення”, – пояснила нардеп, член комітету Ради з питань економічного розвитку Галина Янченко.

Вона підкреслила, що втративши податкові надходження, Україна може втратити можливість захищатися на фронті.

“Війна – це дуже дорого, і Україна повинна фінансувати її з власних ресурсів. Тому держава має бути ефективною, перш за все, – відкидати будь-який популізм і бути ефективною”, – погоджується з нею інвестиційний банкір Сергій Фурса.

На його думку, у будь-якому разі не може бути ситуації, коли воюють узагалі всі, а отже, державі слід визначитися: хто битиметься на фронті, а хто – забезпечуватиме цю боротьбу в тилу.

Водночас експерти закликають до прозорості та справедливості бронювання. Як зазначив адвокат приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Лихачов, сьогодні в Україні “бронюють кого хочуть” – працівників цирку та медіа, продавців і футболістів. Юрист вважає, що потрібні чіткі критерії для отримання броні замість нинішніх вельми розпливчастих.

Лихачов вважає, що бронювання за принципом квот (наприклад, бронюється 10% персоналу) може призвести до певних спекуляцій. Наприклад, компанія може штучно розширити штат за рахунок людей, які вже служать, щоб забронювати більше свого справжнього персоналу.

Лихачов додає, що деякі люди готові давати хабарі та незаконно перетинати кордон, щоб не йти в армію. На його думку, змусити їх піти в армію юридично досить важко, тому логічно надати людям легальну можливість “відкупитися” від мобілізації.

Бронювання від мобілізації: останні новини

Наразі влада працює над створенням нової системи бронювання від мобілізації замість нинішньої. За словами голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії, обговорюються дві моделі бронювання.

Перша модель: бронь отримують люди із зарплатою, вищою за певний поріг, які платять із неї податки. Арахамія згадав податок у розмірі 35 тисяч гривень на місяць, чого вистачить на утримання одного військовослужбовця.

Друга модель: будь-яке підприємство може забронювати будь-якого працівника, незалежно від розміру зарплати, але суворо в межах певної квоти і за умови сплати податку на кожного заброньованого в розмірі 20 тисяч гривень. Розмір квоти, за словами Арахамії, наприклад, може становити 10% від загальної кількості працівників.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація 2024: термін оновлення даних у ТЦК можуть пролонгувати

Новий закон про посилення мобілізації зобов’язує українців за 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Однак цей…

6 хв. ago

Іграшка для мільйонерів: у Bugatti випустили 6 реплік легендарних спорткарів Type 35

Ательє The Little Car Company у співпраці з Bugatti випустили шість унікальних автівок з нагоди…

17 хв. ago

Усик піднявся у рейтингу найкращих боксерів світу після перемоги над Ф’юрі

Днями український боксер Олександр Усик переміг британця Тайсона Ф'юрі у 12-раундовому поєдинку. Після цього бою авторитетний журнал…

27 хв. ago

Понеділок почався не радісно: якої потужності вирує магнітна буря на Землі

Сонце не перестає випускати нові викиди корональної маси (СМЕ) у космос і один з таких…

39 хв. ago

У центрі Києва – потоп. Водою залило вулицю біля “Олімпійського” (відео)

У Києві в районі національного спортивного комплексу "Олімпійський" вулицю залило водою. Рух транспорту було дещо…

47 хв. ago

Чи може поліція доправляти ухилянтів до ТЦК – адвокат пояснив повноваження правоохоронців

В Україні 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію. Адвокат Роман Сімутін пояснив, чи…

59 хв. ago