Новини світу

Заява американського посла спричинила падіння курсу місцевої валюти в ПАР

Посол Сполучених Штатів у Південно-Африканській Республіці Рубен Брігеті викликав скандал і падіння курсу місцевої валюти, заявивши на брифінгу 11 травня, що є свідчення поставок ПАР зброї Росії. Влада Преторії кинулася усувати наступні і потенційні наслідки. Адже це лише у фантазіях Кремля країни БРІКС сплять і бачать, як послати до біса Захід і тісно обійнятися з Російською Федерацією.
Американський посол заявив, що США впевнені в тому, що на судно Lady R на військово-морській базі Саймонстаун у період з 6 по 8 грудня було завантажено продукцію військового призначення, яку потім було доставлено до Росії. За його словами, це «ставить під сумнів офіційну нейтральну позицію Південної Африки щодо війни в Україні» та її заклики до припинення конфлікту». Офіційний представник Держдепартаменту Ведант Патель під час регулярного брифінгу Держдепартаменту підлив олії у вогонь, заявивши, що США мають «серйозні побоювання» щодо швартування російського судна, що знаходиться під санкціями, в південноафриканському порту. Питання про можливі санкції щодо ПАР неприємно підвисло в повітрі.

Керівництво ПАР, будучи вкрай незадоволене тим, що з ним не спробували вирішити всі питання по-тихому, не виносячи все на публіку, тут же виступило із заявою, що ніякої схваленої угоди з продажу зброї не було, і що Преторія надзвичайно цінує «серцеві , сильні та взаємовигідні відносини зі США». Президент країни Сиріл Рамафоса повідомив про початок розслідування всіх обставин, пов’язаних із перебуванням Lady R у південноафриканських портах та водах. Міністр закордонних справ Наледі Пандор кинувся надзвонювати американському колезі Ентоні Блінкену.

Реакція влади зрозуміла: заява американця відправила курс південноафриканського ренду, який і так перебував у слабкій позиції, різко вниз, тижневе падіння становило 5,4%. Помітно погіршали й інші фінансові показники. Адже під ударом виявився преференційний доступ Південної Африки на ринки США, який діє на основі торговельної угоди двадцятирічної давності.

На судно Lady R на військово-морській базі Саймонстаун у період з 6 по 8 грудня було завантажено продукцію військового призначення, яку потім було доставлено до Росії


Сполучені Штати є другим за обсягом торгівлі партнером ПАР після Китаю, з такими речами не жартують. Обсяг товарообігу зі США становив минулого року 23,3 мільярда доларів, а з РФ лише один мільярд. Адже є ще Німеччина, Японія та Британія, на які сукупно припадає ще близько 41 мільярда.

ПАР, звичайно, може демонструвати в деякий непослух, на кшталт участі у спільних військово-морських маневрах з Росією та Китаєм, як було у лютому цього року, якраз на річницю російського вторгнення в Україну, але ризикувати економічним благополуччям заради Кремля дурнів немає. Є ще одна тонка обставина: власний Акт про контроль над озброєннями ПАР забороняє продаж зброї «країнам, які здійснюють репресії, агресію чи тероризм». Його порушення – чистий кримінальний злочин.

Ні для кого не секрет, що Кремль намагається грати на антиколоніальних почуттях народів Африки та постійно нагадувати про підтримку, яку Радянський Союз колись надавав борцям за свободу та проти апартеїду, зокрема Африканському національному конгресу, нинішнім головою якого є президент Рамафоса. Путін і цього разу спробував включитися в неприємний для Преторії епізод, зателефонувавши Рамафосе та обговоривши з ним «участь групи африканських лідерів у врегулюванні конфлікту в Україні».

Ольга Степанова

Recent Posts

Модні тренди на весну 2024: якими речами варто доповнити гардероб

З настанням весни усім модницям хочеться оновити гардероб та додати до свого стилю більше яскравих…

4 хв. ago

Биті автомобілі зі США розмитнюватимуть у “Дії“ як не биті

Биті автомобілі зі США розмитнюватимуть у мобільному додатку "Дія" як не биті. Про це розповів…

19 хв. ago

Не прийшов до ТЦК – втратив машину і житло: українців вже аж трясе від мобілізації

Напередодні набуття чинності нового закону, де йдеться про мобілізацію по-новому, серед юристів розпочались дискусії про те,…

22 хв. ago

Епічна битва: в Японії ведмідь напав на майстра карате (відео)

Чоловік стверджує, що якби обидва ведмеді напали на нього, то шансів відбитися не залишилося б.…

36 хв. ago

Представники ТЦК будуть офіційно чергувати на більшості блокпостів України

Головний львівський комендант Тарас Грень оголосив про нововведення щодо складу блокпостів у всіх областях країни.…

40 хв. ago

Китайський мегаполіс, де мешкають понад 18 млн осіб, охопив руйнівний торнадо (фото, відео)

У суботу, 27 квітня, під час сильних дощів, які накрили південнокитайську провінцію Гуандун, у її столиці…

1 годину ago