Новини світу

Росія допомагає Ердогану перемогти на виборах – турецькі ЗМІ

За останні шість місяців Росія витратила мільярди доларів, щоб допомогти президенту Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану знову виграти вибори, а російські структури запустили кампанії проти турецької опозиції, розповіло видання Middle East Eye. Публікація конкретизує претензії, озвучені кандидатом від об’єднаної опозиції Кемалем Киличдароглу напередодні.

Як сказано в публікації Middle East Eye, Москва безпосередньо підтримувала президентську кампанію Ердогана через російські компанії, а російські хакери підробляють відео та фото, що розповсюджуються в інтернеті. Одна з таких підробок, як вважає співрозмовник видання, – відеоролик, на якому лідер опозиції Кемаль Киличдароглу зображений разом із обвинуваченим у тероризмі керівником Робочої партії Курдистану Муратом Карайіланом. Це відео Ердоган показував на своїх виборчих мітингах.

Співрозмовник видання відмовився розкривати назви структур, які, за його інформацією, втручаються у справи Туреччини. Він пояснив це небажанням турецької опозиції влаштовувати гучний конфлікт із Росією та давати турецькій владі матеріал, який може бути використаний проти неї. Також він зазначив, що росіяни через посередників повідомили опозицію, що російська влада не має відношення до компаній, які можуть впливати на вибори: «Вони сказали нам, що це приватні компанії, це мафія».

Останнім часом Росія як мінімум двічі допомагала турецькій владі грошима, звертає увагу Middle East Eye. “Вони фінансували передвиборні обіцянки Ердогана в кілька етапів протягом останніх шести місяців на мільярди доларів”, – сказав він. Йдеться про виділення кредиту на 10 мільярдів рублів на будівництво в Туреччині АЕС «Аккую», а також про угоду про відстрочку платежів за газ на 600 мільйонів доларів, про яку писав Reuters. За даними агентства, загалом Росія може відстрочити Туреччині платежі на суму до 4 мільярдів доларів.

Джерело Middle East Eye розглядає як допомогу Москви та сприяння російській владі у проведенні першої з 2011 року зустрічі міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу з його сирійським колегою Фейсалом Мікдадом за чотири дні до виборів. Захід пройшов у Москві. Співрозмовник пояснив, що між Ердоганом та президентом Сирії Башаром Асадом історично погані стосунки, а суспільство в Туреччині потребує репатріації сирійських біженців, і турецька опозиція використала це.

Нагадаємо, 14 травня у Туреччині відбудуться президентські вибори, на яких чинному президенту протистоїть кандидат від об’єднаної опозиції Кемаль Киличдароглу. У четвер, 11 травня, Киличдароглу звинуватив росіян у втручанні у внутрішні справи Туреччини: «Ви стоїте за монтажами, змовами, контентом Deep Fake та записами, які вчора викрили в цій країні», — написав він. Заява прозвучала на тлі появи відеозапису, на якому кандидат у президенти країни Мухаррема Індже, як стверджується, розмовляє із секс-працівницею. Політик назвав це відео фейком, але зняв свою кандидатуру.

У відповідь на заяву Киличдароглу речник президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що Москва «рішуче відкидає» ці звинувачення. «Ми офіційно заявляємо, що про жодне втручання мови йти не може. Якщо хтось надав пану Киличдароглу таку інформацію, то це брехуни, то й треба говорити», — сказав він.

Путіна та Ердогана пов’язують довгі стосунки. Після початку війни в Україні Туреччина не приєдналася до санкцій проти Москви, наростила експорт товарів до Росії та збільшила  закупівлю російського палива. Туреччина також стала майданчиком для переговорів між Росією та Україною, саме у Стамбулі у липні було підписано «Зернову угоду», яка передбачає вивезення зерна з України. У серпні 2022 року Ердоган приїжджав до Сочі на переговори з Путіним.

Ольга Степанова

Recent Posts

Польща пояснила, які біженці з України не отримають допомогу

Влада Польщі має намір підтримувати матеріально лише тих українців, які зможуть довести своє постійне перебування…

1 хв. ago

Бавовна в Росії: дві області залишилися без світла. Відео

У четвер, 2 травня вночі, БПЛА атакували Курську, Орловську, Смоленську та Краснодарську області РФ.

3 хв. ago

Сьогодні Чистий четвер: історія, традиції, що можна і не можна робити

Чистий четвер — один із найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем. В останній тиждень Великого…

9 хв. ago

Не хочуть йди на війну: в Україні мобілізувались лише 4180 держслужбовців

В Україні станом на 1 квітня налічувалось 159 333 діючих державних службовців. З них 39 637…

11 хв. ago

Стало відомо, які нові авто найчастіше купують в Україні

У квітні 2024 року в Україні зареєстрували понад 5,7 тисяч нових легкових авто.

12 хв. ago

Російські губернатори поскаржилися на атаку дронів: у містах зникло світло

У РФ заявили про атаку безпілотників та пошкодження обʼєктів інфраструктури у двох областях. Про атаку…

15 хв. ago