В Україні стрімко подешевшали свіжі овочі. До Великодня огірки в гурті продавали по 40 грн/кг. Зараз коштують менше 10 грн.
Про це розповіла експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман для БізнесUA, пише Експерт.
“Проблеми з цінами виникли через закриття продуктових базарів, які торгують у роздріб. Після свят побачили найнижчі ціни за 5 років. При чому вони продовжують падати. Фактично зупинили роботу об’єкти потужної торгової інфраструктури, яка дозволяла заробляти дрібним та середнім виробникам овочів і фруктів. На гуртові базари по фермерську продукцію приїжджали перекупники з роздрібних базарів. Роботу останніх зараз заборонили. Тому збувати свіжі овочі ніде, врожай швидко псується і його викидають”, – пояснює Гетьман.
Редис у гурті продають по 8 грн/кг, капусту – 16 грн/кг. Помідори коштують 40 грн/кг, салат – 15 грн/кг, кабачки – 20 грн/кг.
“Дрібним фермерам увійти в торговельну мережу складно, у більшості випадків – неможливо. Продавати овочі онлайн також непросто. Потрібно розроблювати спеціальні додатки чи платформи, а це час і гроші. Треба організувати фасувальників, логістику. Це собі можуть дозволити великі фермери, які торгують дорогою продукцією. Наприклад, ягоди. Таких небагато”, – каже експерт.
Овочі борщового набору почали дешевшати у перші тижні квітня. Цибуля з 18 грн/кг опустилася до 13 грн/кг.
Почали більше завозити цибулі з-за кордону. Ціна на моркву стабільна – 5 гривень за кілограм. Стільки ж коштує буряк. Картоплю продають по 10 гривень. Уже з’явилися рання картопля, буряк, капуста. Ще не бачили моркви і цибулі. Будуть у червні.