Новини

Пандемія COVID-19 призвела до сплеску інфікування «супербактеріями»

У ЄЦКЗ розповіли про ще один наслідок пандемії COVID-19.У Європейському центрі з профілактики та контролю захворюваності (ЄЦКЗ) повідомили, що інфікування, викликані деякими стійкими до антибіотиків патогенами, відомими як супербактерії, у медичних закладах Європи зросли більш ніж удвічі через пандемію COVID-19. Про це інформує Експерт із посиланням на Reuters.

У звіті ЄЦКЗ зазначається, що кількість зареєстрованих випадків двох високорезистентних патогенів спочатку збільшилась у 2020 році (перший рік пандемії COVID-19), а потім різко зросла у 2021 році.

Представник ЄЦКЗ Домінік Монне зазначив, що сплеск стався внаслідок спалахів у відділеннях інтенсивної терапії лікарень у ЄС та інших країнах, де інфекції, стійкі до антимікробних препаратів, вже були широко поширені.

Деякі вчені пов’язують зростання випадків внутрішньолікарняних інфекцій супербактерій під час пандемії з більш широким призначенням антибіотиків для лікування COVID-19 та інших бактеріальних інфекцій під час тривалого перебування в лікарні. Монне сказав, що це «найбільш правдоподібна гіпотеза», але ЄЦКЗ ще має провести ретельний аналіз.

Європейський звіт підтверджує тенденцію, зафіксовану минулого року в Сполучених Штатах, де урядові дані показали, що смертність від стійких до ліків інфекцій у 2020 році зросла на 15%. Нагадаємо, стійкість до ліків розвивається через неправильне або надмірне використання антибіотиків. Експерти називають супербактерійні інфекції, включаючи грибкові патогени, тихою пандемією, яка спричиняє понад мільйон смертей щорічно, але не привертає уваги.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Імунітет” від мобілізації: деякі чоловіки офіційно отримали броню – хто саме

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підписав постанову №492, яка розширює терміни бронювання від мобілізації для певних категорій працівників…

1 хв. ago

Ретроградний Плутон: яким знакам Зодіаку пощастить у травні та чого побоюватися

Ретроградний Плутон почав рух 2 травня у Водолії, а потім перейде в сузір'я Козерога, і всім…

8 хв. ago

Дієтолог пояснив, що їсти, щоб зберегти нервову систему

Через війну українці перебувають у постійному стресі, а це негативно відбивається на фізичному стані. Зберегти…

14 хв. ago

Де в Києві можна освятити паску: повний список локацій по районах

Великдень вважається одним із найбільших релігійних християнських свят. Він символізує воскресіння Ісуса Христа з мертвих після…

26 хв. ago

Мріє про заміжжя: Кейт Бекінсейл з’явилася на публіці після довгої перерви

Перші місяці 2024 року Кейт Бекінсейл далися непросто. У січні помер її улюблений вітчим, потім похитнулося…

36 хв. ago

РФ оголосила у розшук Зеленського, Порошенка і Павлюка: аналітики пояснили причину

Оголошення МВС Росії у розшук президента України Володимира Зеленського, командувача Сухопутних військ Олександра Павлюка та експрезидента Петра…

49 хв. ago