Новини

Свято Івана Купала: історія і традиції

7 липня за новим стилем (24 червня за старим) православні християни святкують Різдво Івана Хрестителя. Пам’ять про Івана Хрестителя або Івана Предтечу займає у східній літургійній традиції особливе місце.Серед інших святих Іван Хреститель має найбільшу пошану – протягом церковного року на його честь святкується аж шість дат. Серед них – празник Зачаття, Різдва, Усікновення Голови, Перше і Друге Знайдення Голови, Третє Знайдення Голови і Собор Івана Хрестителя після Богоявлення. Різдво святого Івана Хрестителя – найбільше з усіх свят на його честь.

Іван Предтеча був посланцем Бога, щоб сповістити людям про прихід і живу присутність Ісуса Христа на землі. Він указує на Спасителя і хрестить Його в ріці Йордан. Цей святий навчав, проповідував, хрестив, викривав гріхи, відстоював справедливість. Його життя – це безперервна жeртва. За Христа і христову науку святий відважно приймає мученицьку смeрть. За наказом Ірода Антипи Іванові Хрестителю відтяли голову.

Свято Різдва Івана Хрестителя відоме ще з четвертого століття. Проповіді на цей празник знаходимо у святих Івана Золотоустого, Амвросія і Августина.

Різдво святого Івана Хрестителя співпало зі святом Івана Купала, яке відзначалося у дохристиянські часи. У різні часи Церква намагалася побороти язичницькі традиції у святкуванні Різдва Івана Хрестителя, однак ця спроба була не зовсім вдалою. Чимало християнських свят зуміли поєднати в собі християнські і язичницькі традиції.

На честь Івана Хрестителя освячено незліченну кількість святинь, події з життя святого також представлено в іконописі.

Традиційно люди 7 липня відвідують церковні богослужіння, моляться Іоанну про благополуччя, здоров’я, сімейне щастя, успішне зачаття, адже вірять, що святий Хреститель може допомогти навіть тим, хто втратив надію.

Молитва в день Різдва Івана Хрестителя:

“Святий Іване, предтече і христителю Господній. Тебе послав Господь, щоб дати свідчення про світло і щоб увірували всі в те правдиве світло, яке прийшло в мир просвітити кожну людину. Ти – всехвальний пророк, більший від усіх пророків. Вони проповідували Христа Ісуса словами, а ти вказав на нього рукою і мовив: «Це Агнець Божий, що бере на себе гріхи світу». Ти проповідував покаяння, ти хрестив розкаяних у Йордані, ти вдостоївся своєю рукою торкнутись голови самого Царя і Бога. Ти – перший мученик, ти – посників і пустельників наставник, ти – вчитель чистоти, ти – близький друг Христа. Тебе прошу, до тебе припадаю: не відмов мені в заступництві. Нехай моє життя відновиться справжнім покаянням, немов другим хрещенням.

Випроси мені ласку прощення усіх гріхів і повернення на дорогу справжнього християнського життя, щоби з твоєю допомогою я жив(жила) у Божій благодаті і зміг(змогла) колись увійти в царство вічного життя.
Амінь”

На нашій землі свято Івана Купала з давніх-давен символізувало зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу календарних дохристиянських свят. Надзвичайно колоритна, сповнена багатьма яскравими обрядами й купою легенд, ця дата досі зберігає магічну красу стародавніх ритуалів.

Чимало обрядів на Івана Купала пов’язані з водою. Цього дня купалися в річках і озерах, вмивалися росою і ходили босоніж по траві, обливали одне одного й ходили до лазні. Окрім магічної сили, такі обряди зміцнюють імунітет і корисні для організму. Чудодійною на Івана Купала вважалася навіть роса. Досить умитися нею, щоб продовжити свою молодість.

Ольга Степанова

Recent Posts

Лікувалася анаболіками від похмілля: у Китаї померла відома російська інфлюенсерка

Російська інфлюенсерка Russian Nana померла після того, як прийняла знеболювальні від сильного похмілля. 31-річна жінка…

3 години ago

Секрети довгожителів: від яких звичок варто відмовитись, щоб дожити до 100 років

Люди, які доживають до 100 років і більше, зазвичай дотримуються певних правил, щоб зберегти здоров'я.…

3 години ago

Армія США отримує нову технологію “Залізний кулак” завдяки Україні – The Telegraph

Важлива річ, яку, здається, не розуміють багато критиків американської допомоги Україні, в тому, що більшість…

3 години ago

Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують

Українські онлайн-магазини підірвали інтернет, пропонуючи одягатися у футболки, бейсболки та інші речі з написом "Ухилянт".…

3 години ago

“Кримінальний авторитет” з Броварів плював на копів і погрожував зброєю: що каже поліція

У Мережі з'явилося відео, де начебто "кримінальний авторитет" Віктор Журавель, який має прізвисько "Віхо" або…

3 години ago

Україна під землею і за “декораціями” створює мережу збройних заводів

Україна створює мережу таємних підпільних заводів, щоб відновити власну оборонну промисловість та стати центром виробництва…

4 години ago