Міжнародна аналітика

Уряд Шотландії вперше в історії очолив мусульманин

В історії Великобританії настав історичний момент. На початку XVIII століття, коли полягала унія між Англією та Шотландією і створювалося Королівство Великобританія, у найбільшу голову нікому не прийшло б, що колись країною керуватимуть індуси та пакистанці, пише Експерт з посиланням на haggin.az

Звичайно, формально, як і раніше, Великобританією править король, а через демократичні механізми – його піддані, вірні та не дуже. Але правляча в Шотландії Націоналістична партія обрала нового лідера, і ним став Хамза Юсаф. Відповідно, він очолить регіональний уряд: тут його майбутня посада зветься перший міністр, що, загалом, прямий переклад слова «прем’єр-міністр».


Глава шотландських націоналістів народився в Глазго в 1985 році, а ось його батько – у Пакистані, мати – в Кенії, у сім’ї вихідців із Південно-Східної Азії. В університеті Глазго Юсаф очолював Асоціацію студентів-мусульман, а згодом працював помічником Башира Ахмада, першого депутата-мусульманина в шотландському парламенті.

У 26 років, у 2011 році, Хамза Юсаф сам став парламентарієм, на той момент наймолодшим, причому присягу він складав у традиційному пакистанському одязі і двома мовами: англійською та урду. Вже наступного року він став першим членом шотландського уряду азіатського походження та мусульманином, сфера відповідальності – міжнародні відносини.

В уряді Юсаф попрацював також міністром транспорту та островів, міністром юстиції, міністром охорони здоров’я та соціального забезпечення. Загалом, коли про свою майбутню відставку заявила Нікола Стерджен, яка очолювала Шотландську націоналістичну партію та уряд з 2014 року, виявилося, що цей ще молодий мусульманин – найдосвідченіший політик, здатний прийняти в неї цю посаду. Довелося, щоправда, поборотися на внутрішньопартійних виборах, але Юсаф оминув головну конкурентку, правоцентристку Кейт Форбс, із результатом 52% на 48%.


Сам він дотримується лівоцентристських переконань, як його попередниця, і вже пообіцяв багато уваги приділяти проблемам бідних: нещодавно з’ясувалося, що в цій сфері мало що змінилося з 2007 року, коли націоналісти вперше прийшли до влади в Шотландії. Так, новий перший міністр продовжить рух Шотландії до незалежності: «поставить на п’яту передачу», як він висловився.

Нагадаємо, що головою Консервативної партії та прем’єр-міністром Великобританії є індус, за походженням та за вірою, Ріші Сунак, а в Шотландії в опозиції Лейбористська партія Шотландії, яка виступає проти незалежності, та її лідер – пакистанець Анас Сарвар, теж правовірний мусульманин.

Світ змінюється рішуче прямо у нас на очах. Вихідці з колишніх колоніальних територій імперії беруть вершини влади в метрополії, виявляються за своїми професійними та політичними характеристиками навіть більшими британцями, а у випадку з Юсафом та Сарваром – навіть шотландцями, ніж вони самі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стівен Кінг закликав до бійки між Зеленським та Путіним: щоб містер Z надрав йому дупу

Відомий американський письменник, майстер жахів Стівен Кінг, який постійно підтримує Україну, зробив нову заяву. Він закликав…

1 годину ago

ТЦК, сіськадовська та інші. 5 найгучніших “воєнних” скандалів із “Кварталом 95”

Жіночий квартал (Проект "Кварталу 95") вкотре потрапив у скандал. Цього разу суспільство обурив номер про колишнього…

1 годину ago

Звинуватила у смерті Путіна: у Кропивницькому жінка випала з оглядового колеса

У Кропивницькому випала з оглядового колеса та розбилася жінка. Про це 7 травня з посиланням…

2 години ago

На Закарпатті до ТЦК доставили професійного футболіста

Вранці у вівторок, 7 травня, на вокзалі міста Хуст працівники місцевого ТЦК зупинили та доставили…

2 години ago

Грошей буде багато: у Міноборони озвучили нові доплати військовим

Українські військові можуть отримати шість видів додаткової винагороди за участь в обороні від російських окупантів. Про це…

2 години ago

Потрібно допомагати: українські жінки вигадали спосіб, як сховати своїх чоловіків від мобілізації

З 18 травня 2024 року набуде чинності новий закон, спрямований на посилення мобілізації, який внесе зміни…

2 години ago