Міжнародна аналітика

Вибори президента США: Ніккі Хейлі може перемогти Трампа

Красива та розумна Хейлі може здолати Трампа. Про це пише Євген Бай для видання haggin.az

Минулого вівторка американські демократи здобули переконливу перемогу на низці виборів у штатах. Це стало для партії променем надії на перемогу на виборах 2024 року як президентських, так і в Конгрес.

Головними новинами локальних виборів, які зараз під величезними заголовками виносять центральні газети, було дві. У штаті Кентуккі, глибоко республіканському, було переобрано губернатора-демократа Енді Бешира. І друге – у важливому ключовому на всіх виборах штаті Вірджинія, губернатором якої є республіканець Джон Янгкін, демократам вдалося знову підім’яти House of Delegates — місцеву законодавчу асамблею.


Окремо стоїть і перемога прихильників права громадян на аборти в штаті Огайо, що також стало викликом для республіканців.

Перемога 45-річного губернатора Кентуккі стала прикладом для демократів. Виявилося, що цілком можна здобути перемогу і в штатах з переважним числом прихильників Трампа. «По всій країні демократія виграла і MAGA (угруповання Трампа – «Зробимо Америку знову великою») програла. Голосують виборці, а не опитування. Йдемо до перемоги наступного року!» – Написав у своєму Twitter президент Джо Байден.

Поки що важко передбачити, чи вплинуть результати цих виборів на посилення позицій господаря Білого дому. Він недарма порівняв виборців та опитування — за останніми даними CNN, опублікованими вчора, Трамп набирає 49 відсотків серед зареєстрованих виборців, а Байден — 45.

“Байден у біді, а демократи ні”, – пише газета Конгресу The Hill.

Як же подолати цей дисонанс? Цього тижня The Washington Post опублікувала ще одне дивовижне опитування. По ньому, в той час як Байден поступається Трампу близько 4 відсотків у шести штатах, що коливаються, у разі, якщо на арену вийде неназваний кандидат від демократів, він переможе Трампа з перевагою в 12 відсотків! Вау! – залишається сказати на це.
Це сенсаційне повідомлення, безумовно, змушує демократів замислитися над альтернативним кандидатом на виборах 2024 року — час для цього ще є. Зрештою чергова сутичка двох старців, кожен із очевидними ознаками деменції, робить Америку посміховиськом для всього світу.

Хто ж може стати цим альтернативним кандидатом? Як вважають американські політтехнологи – той самий губернатор Кентуккі Бешир, якого The Hill називає «новою зіркою демократів».

Але є й інші кандидати — губернатор Каліфорнії 56-річний Гевін Ньюсом та губернатор Мічигана 52-річна Гретхем Уітмер. Вони, як кажуть опитування, здобули б переконливу перемогу над Трампом.

Але є й сильні противники всемогутнього Дональда серед його власної партії. Це в минулому губернатор Південної Кароліни та представник США в ООН 51-річна Ніккі Хейлі.


Вона — найактивніша учасниця республіканських дебатів, третій раунд яких проходив цього середовища. Якийсь час Хейлі билася з іншим кандидатом, губернатором Флориди Роном Десантісом, за друге місце після Трампа, але зараз почала випереджати його завдяки своєму агресивному стилю, фотогенічності та незвичайному красномовству. Якщо у серпні її рейтинг серед кандидатів-республіканців становив 10 відсотків, то до третього туру дебатів він сягнув 16 відсотків. І якщо ця тенденція триватиме, то цілком можливо, що до березневого «супервівторка», коли в праймеріз візьмуть участь одразу 15 штатів, вона наздожене Трампа, який поки що поза конкуренцією зі своїми 43 відсотками.

Для навколишнього світу важливим є те, що Хейлі є найактивнішою серед кандидатів-республіканців прихильницею продовження — і збільшення — військової допомоги Україні. І тут вона знаходить рішучу підтримку серед Сенату, який контролює демократи. Там і було заблоковано запропонований спікером Палати представників Майком Джонсоном пакет військової допомоги Ізраїлю, який не включав військову та іншу допомогу Україні. Переважна більшість сенаторів абсолютно переконана, що обидва пакети повинні йти у зв’язці.

Як пише The Washington Post, Хейлі зі своїм досвідом «стала б відповідальним лідером Америки, якби їй удалося обійти суперників та перемогти на листопадових виборах». Вражаюче визнання у редакційній статті газети, наближеної до демократичної партії! Таке відчуття, що вона не проти пошукати кандидата на президентство навіть у лавах конкурентів, аби не допускати до влади Трампа.

Звичайно ж, сценарій, за якого обидві партії поміняють своїх кандидатів і знайдуть новий порох у порохівницях замість запліснявілого, на жаль, поки що малоймовірний завдяки американській політичній інерції та архаїчному виборному законодавству. Але світ став динамічнішим і до виборів ситуація може змінитися. У той час як інші кандидати ламають списи у суперечках на дебатах, Трамп

їх демонстративно ігнорує, а більшу частину часу разом із членами свого сімейства (такими ж шахраями, як і він сам) намагається опротестувати звинувачення у незліченних порушеннях закону. Низка цих судів проходитиме аж до виборів, і американській публіці може набридти вистава, в якій Трамп зображає “жертву політичних переслідувань”.

Вимога знайти адекватнішого кандидата в президенти в Америці точно наростатиме.

Ольга Степанова

Recent Posts

Верховна Рада пропонує штрафувати батьків за небажання навчати дітей

Український парламент має намір законодавчо зобов'язати батьків займатися освітою дітей. Недбайливих тат і мам народні…

2 хв. ago

Кім Чен Ин відвідав похорон пропагандиста, який створив культ особистості навколо його сім’ї

У КНДР помер Кім Кі Нам, колишній керівник комітету пропаганди Північної Кореї. Саме він створив…

10 хв. ago

Американський блогер безкоштовно роздасть 26 електромобілів Tesla

Блогер зі США Джиммі Дональдсон, більше відомий як MrBeast, вирішив розіграти 26 електромобілів Tesla. Таким чином…

19 хв. ago

Тисячі: Арахамія розповів, скількох ув’язнених можуть мобілізувати до армії

Потенційно до Сил оборони можуть мобілізувати від 15 до 20 тисяч українських ув'язнених. Про це, як пише "УП",…

31 хв. ago

Країни Європи накриває хвиля страйків: що потрібно знати українцям

У деяких європейських країнах розпочалися страйки на залізній дорозі та аеропортах. Це призведе до скасування поїздів. Крім того,…

38 хв. ago

У Раді заявили про посилення мобілізації: “Можна оштрафувати кожного військовозобов’язаного“

В Україні вирішили посилити мобілізацію. Стало відомо що штрафи для військовозобов'язаних чоловіків зросли у 5…

51 хв. ago