Міжнародна аналітика

Нетаньяху не наважився на рішучий удар по «Хезболлі»

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відповів відмовою на пропозиції співробітників силових структур завдати нищівного удару по терористичному ліванському руху «Хезболла», щоб запобігти його атакам на ізраїльську територію. Про це повідомила газета The New York Times, пише haggin.az
“Поки Нетаньяху накладав вето на подібні пропозиції”, – зазначається в публікації газети з посиланням на американських чиновників.

Однак, як раніше повідомляло видання, рішення ліванських бойовиків про вступ до конфлікту насамперед залежатиме від подальших дій Ізраїлю. Вказувалося, що незважаючи на високу напруженість у регіоні, Ізраїль та «Хезболла» прагнуть уникнути великого регіонального конфлікту, оскільки обом сторонам є що втрачати.

Але в міру зростання напруженості зростають шанси на те, що одна зі сторін допустить смертельний прорахунок, наприклад, завдавши удару по ненавмисній меті або знищивши більше ворожих сил, ніж планувалося, змусивши протилежну сторону відповісти.

Газета пише, що Ізраїль розглядає «Хезболлу» як свого найгрізнішого супротивника з часів місячної війни у 2006 році, внаслідок якої загинуло понад 1000 ліванців та 165 ізраїльтян. Члени «Хезболли» добре навчені, мають арсенал з десятків тисяч ракет, у тому числі високоточними керованими ракетами, які можуть вражати цілі в глибині ізраїльської території.

Хоча точні можливості «Хезболли» невідомі, аналітики кажуть, що вони суттєво зросли з 2006 року частково тому, що її члени набули досвіду бойових дій із ІДІЛ у Сирії та Іраку.

Видання пише, що арсенал «Хезболли», що включає засоби протиповітряної оборони, робить її набагато небезпечнішим ворогом. “У них є ракети великої дальності, високоточні керовані ракети, добре розвинені кіберможливості”, – сказала Орна Мізрахі, відставний заступник радника Ізраїлю з національної безпеки. Вона зазначила, що це дає «Хезболлі» можливість завдавати «набагато більшої шкоди цивільному населенню» в Ізраїлі.

Протистояння Ізраїлю з палестинською радикальною організацією ХАМАС у секторі Газа буде важким та довгим. Про це заявив прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху за підсумками зустрічі із президентом США Джо Байденом, який прибув до Ізраїлю з візитом.

Звертаючись до Байдена, Нетаньяху наголосив, що уряд його країни, представники якого також були присутні на зустрічі, «єдино і рішуче налаштований на те, щоб призвести Ізраїль до перемоги».

Ольга Степанова

Recent Posts

У Росії пенсіонер протаранив автобус із десятками військових РФ, що повертались з України

Група окупантів у Росії потрапила у велику ДТП неподалік з кордоном з Україною. Дев'ять солдатів…

12 хв. ago

У Таїланді забороняють канабіс після двох років легалізації

Прем'єр-міністр Таїланду Сретта Тавісін, першої країни в Азії, яка легалізувала канабіс два роки тому, заявив, що має…

21 хв. ago

Магнітні бурі, прогноз на три дні: чого очікувати від сонячної активності 9-11 травня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 9-11 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

32 хв. ago

Мобілізація по-новому: як зміняться перевірки ТЦК на вулицях

За 10 днів набуває чинності новий закон про мобілізацію, але вже зараз багато українців обговорюють у…

40 хв. ago

Ніяк не звільнять: у “Слуги народу” не виходить вирішити питання з Сольським

Партія "Слуга народу" не змогла вирішити "долю" міністра аграрної політики Миколи Сольського, якого підозрюють у незаконному заволодінні…

52 хв. ago

Мільйонні доходи нардепів 2023 року збільшилися: хто отримав найбільше

Середня зарплата нардепів у 2023 році зросла на 36%. Найбільше виплати піднялися у представників партії "Європейська солідарність"…

59 хв. ago