Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Цей простий лайфхак зменшує витрати на комуналку
    • Демографічний шок: прогноз для України до 2051 року
    • Чому рослини жовтіють навіть при поливі: типова помилка
    • Провокація РФ на свята: польські військові перехопили літак
    • Тривожна ознака емоційного вигорання, яку більшість ігнорує — бо вважає її «нормою»
    • Путін приховує економічну кризу: що відбувається з роботою в РФ
    • Подоляк розкрив, чому вибори під час війни складні
    • Путін про ЗАЕС: США і РФ ведуть переговори без української сторони
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Який хліб краще купувати: 6 найкращих сортів на думку дієтологів

    Який хліб краще купувати: 6 найкращих сортів на думку дієтологів

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина30 Березня 2025, 21:193 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Вибір хліба – це завжди непросто, якщо ви стежите за своїм здоров’ям. З таким розмаїттям варіантів буває складно зрозуміти, який саме варто купувати, особливо якщо важлива його поживна цінність. Не полегшує завдання і той факт, що багато магазинних видів хліба містять довгі списки інгредієнтів, у яких легко заплутатися.

    На що варто звертати увагу під час вибору кориснішого хліба, а також які переваги дає кожен варіант, пише Martha Stewart з посиланням на експертів з харчування.

    100% цільнозерновий хліб

    Один із найкращих варіантів – це 100% цільнозерновий хліб. “Цілісні зерна зберігають усі частини зерна, що дає змогу утримувати більше клітковини, вітамінів, мінералів і рослинних сполук”, – пояснює дипломований дієтолог-нутриціоніст Крістін Діллі.

    Це важливо, тому що клітковина допомагає знижувати рівень холестерину в крові та уповільнює засвоєння вуглеводів, що сприяє більш плавному підвищенню рівня цукру в крові. Крім того, клітковина підтримує травлення і живить корисні бактерії в кишечнику, покращуючи його здоров’я.

    Багатозерновий хліб

    На відміну від 100% цільнозернового хліба, який складається виключно з цільних зерен, багатозерновий хліб містить різні види зерен, деякі з яких можуть бути рафінованими, а не цільними.

    За словами дієтологині Сьюзан Грілі, до складу багатозернового хліба можуть входити овес, просо, амарант, ячмінь, жито, полова, кіноа, кукурудза, гречка, ейнкорн (стародавній вид пшениці) і цільна пшениця. Також він може містити насіння, таке як гарбузове, лляне, чіа і соняшникове.

    Загалом такі інгредієнти є хорошим джерелом клітковини, складних вуглеводів, невеликої кількості білка і корисних жирів. Вони також багаті важливими вітамінами і мінералами, включно з вітамінами групи B і хромом.

    Хліб із пророщених злаків

    “Пророщений хліб – це цільнозерновий хліб, зерна якого замочили у воді й залишили для пророщування”, – пояснює дієтологиня Ніколь Роуч. Цей процес активує ферменти, які розщеплюють білки і вуглеводи, роблячи їх більш легкозасвоюваними. Завдяки цьому в пророщеному хлібі міститься більше макро- і мікроелементів, доступних для засвоєння, порівняно з традиційним цільнозерновим хлібом.

    Заквасочний хліб

    Заквасочний хліб виготовляється шляхом природного бродіння борошна і води, що утворюють закваску. Цей процес включає молочнокислі бактерії, що мають пробіотичний ефект, хоча більша їх частина гине під час випікання. Однак у готовому хлібі залишається клітковина, яка сприяє здоров’ю кишечника, живлячи корисні бактерії.

    Заквасочний хліб також багатий на вітаміни групи B (що підтримують нервову та імунну систему) і важливі мінерали, такі як магній, залізо і цинк.

    Вівсяний хліб

    Вівсяний хліб – це різновид цільнозернового хліба, який містить вівсяні пластівці або вівсяне борошно. Його виготовляють на основі комбінації пшеничного борошна і вівса (або вівсяного борошна), оскільки пшениця необхідна для утворення глютену, що дає змогу тісту піднятися.

    Овес забезпечує організм розчинною клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру та холестерину в крові.

    Лляний хліб

    “Лляний хліб – це хліб, до якого додають насіння льону (цільне або мелене)”, – пояснює Роуч. Він має горіховий смак і містить клітковину, а також омега-3 жирні кислоти (корисні жири). “Клітковина покращує травлення, сприяє насиченню, а також допомагає підтримувати рівень цукру і холестерину в крові”, – додає Роуч.

    Своєю чергою, Омега-3 жирні кислоти зменшують запалення в організмі, знижуючи ризик розвитку раку та серцево-судинних захворювань. Крім того, лляний хліб багатий на антиоксидантні рослинні сполуки, які називаються поліфенолами.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    дієтологи хліб
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Цей простий лайфхак зменшує витрати на комуналку

    10:50

    Демографічний шок: прогноз для України до 2051 року

    10:40

    Чому рослини жовтіють навіть при поливі: типова помилка

    10:24

    Провокація РФ на свята: польські військові перехопили літак

    10:10

    Тривожна ознака емоційного вигорання, яку більшість ігнорує — бо вважає її «нормою»

    10:00

    Путін приховує економічну кризу: що відбувається з роботою в РФ

    09:50

    Подоляк розкрив, чому вибори під час війни складні

    09:39

    Путін про ЗАЕС: США і РФ ведуть переговори без української сторони

    09:25

    Чому ваш телефон «старіє» швидше: справа не в батареї

    09:13

    NYT: Росія сприяла будівництву атомної субмарини для КНДР

    09:00
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.