Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Розмитнення авто по-новому: що зміниться для водіїв у 2026 році
    • Як підвищити лібідо: поради для жінок і чоловіків
    • Розміщення ядерних боєголовок у Карпатах: чому Європі з Росією потрібно переходити до плану Б
    • В який час доби потрібно їсти ківі для поліпшення травлення та імунітету
    • НАБУ проводить обшуки у проросійської нардепки: розкрито шокуючі деталі
    • Готуйтесь до змін: як перерахують пенсії та соцвиплати у 2026 році
    • Гривня зміцнилася: долар дешевшає напередодні вихідних
    • Лайфхаки прання: як прати правильно і економно
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Яку рибу корисно їсти для серця: 5 найкорисніших видів

    Яку рибу корисно їсти для серця: 5 найкорисніших видів

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина03 Червня 2025, 21:543 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Регулярне вживання риби може благотворно впливати на здоров’я серця, обмін речовин і гормональний баланс. Однак деякі види риби можуть бути кориснішими за інші.

    Видання Very Well Health з’ясувало, яка риба найкорисніша.

    Лосось

    Лосось багатий на омега-3 жирні кислоти і містить мало ртуті, а також білки, амінокислоти і різні вітаміни та мінерали, як-от вітамін D, залізо, кальцій і калій. Ця риба також містить антиоксиданти, як вітамін E, вітамін C і селен.

    Скумбрія

    Скумбрія – це назва, дана різним рибам сімейства Scombridae, що мешкають в океанах по всьому світу. Ця риба багата на омега-3 жирні кислоти та інші корисні жири.

    Атлантична скумбрія – це екологічно стійкий і корисний вибір, що містить білок, кальцій, магній, калій, селен і вітаміни групи B. Вона також є чудовим джерелом вітаміну D. Порція вагою 85 г містить понад 500 міжнародних одиниць, що становить майже 100% від рекомендованої добової дози.

    Сардини

    Сардини – це невелика, недорога і поживна риба. Вони є хорошим джерелом омега-3 жирних кислот. Сардини також багаті кальцієм: 100 грамів (г) забезпечують майже 40% РСН для більшості дорослих. Крім омега-3 і кальцію, сардини містять корисні для серця поживні речовини, такі як калій, магній, цинк і ніацин. Сардини також містять більше заліза, ніж багато інших видів риб.

    Райдужна форель

    Відома низьким рівнем забруднення і високою поживною цінністю, райдужна форель – корисна для серця риба. Вона є хорошим джерелом омега-3 жирних кислот. Порція райдужної форелі вагою 85 г також містить білок, кальцій, магній, фосфор, калій, цинк, селен, ніацин, вітамін D та інші вітаміни й мінерали.

    Анчоуси

    Анчоуси – це невелика риба з високим вмістом поживних речовин. Одна порція цієї риби містить 17 г білка і велику кількість жирних кислот омега-3. В анчоусах також містяться кальцій, залізо, магній, калій, вітаміни групи B і безліч інших вітамінів і мінералів.

    Яку рибу не можна їсти

    • Риба з високим вмістом ртуті. За даними FDA, сардина, марлін, помаранчевий хек, акула, риба-меч, тилефіш з Мексиканської затоки і великоокий тунець містять найвищі рівні ртуті, тому їх споживання слід обмежити або уникати.
    • Риба з високим вмістом інших забруднювальних речовин. Дослідження показують, що риба та інші продукти тваринного походження є поширеними джерелами стійких органічних забруднювачів (СОЗ). До них належать поліхлоровані біфеніли (ПХБ), полібромовані дифенілові ефіри (ПБДЕ), діоксини і хлоровані пестициди, які, як правило, потрапляють до водойм, де мешкає риба.
    • Види, схильні до перелову. Перелов, або вилов занадто великої кількості риби ставить її під загрозу зникнення. До видів риб, схильних до ризику перелову, відносяться атлантична тріска і деякі види тунця, зокрема довгоперого.

    Для чого корисно їсти рибу

    • зміцнення кісток;
    • підтримка мозку;
    • зниження ризику раку;
    • здоров’я очей;
    • здоров’я серця;
    • розумова працездатність;
    • контроль ваги.

    Включення риби в раціон може поліпшити загальний стан здоров’я і самопочуття.

    Скільки риби потрібно їсти на день

    Дієтичні рекомендації для американців і FDA рекомендують таку кількість риби на тиждень:

    • дорослі – не менше 8 унцій;
    • вагітні або ті, що годують грудьми – від 8 до 12 унцій риби з низьким вмістом ртуті;
    • діти – 8 унцій або менше риби з низьким вмістом ртуті.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    рыба
    Останні новини
    Сьогодні

    Розмитнення авто по-новому: що зміниться для водіїв у 2026 році

    10:50

    Як підвищити лібідо: поради для жінок і чоловіків

    10:40

    Розміщення ядерних боєголовок у Карпатах: чому Європі з Росією потрібно переходити до плану Б

    10:36

    В який час доби потрібно їсти ківі для поліпшення травлення та імунітету

    10:32

    НАБУ проводить обшуки у проросійської нардепки: розкрито шокуючі деталі

    10:27

    Готуйтесь до змін: як перерахують пенсії та соцвиплати у 2026 році

    10:26

    Гривня зміцнилася: долар дешевшає напередодні вихідних

    10:13

    Лайфхаки прання: як прати правильно і економно

    10:00

    День святого Миколая: заборони та прикмети, які варто знати

    09:46

    Штрафи ТЦК: юристи попередили про обов’язкову процедуру після сплати

    09:40
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.