Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Чи справді вода з лимоном допомагає схуднути і «очищає організм»: пояснення медиків
    • На небі з’явиться зірка, яка може затьмарити Сонце
    • У пустелі Мохаве є загадкова 80-кілометрова дорога, походження якої ніхто не може пояснити
    • Російських зірок прибирають зі Spotify та Apple Music в Україні: перші 120 уже в списку
    • Чому зарядка до 100% вкорочує життя електромобіля: експерти назвали критичну помилку водіїв
    • Як не натрапити на шахраїв під час новорічного онлайн-шопінгу
    • Знайдено старовинну різдвяну листівку королеви Єлизавети II з сином Чарльзом: який вона має вигляд
    • Сусіди платять за світло вдвічі менше — і ви теж можете, просто ніхто не розповідає як
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Вчені знайшли інгредієнт в чорному шоколаді, який сповільнює старіння

    Вчені знайшли інгредієнт в чорному шоколаді, який сповільнює старіння

    Дмитрук АндрійДмитрук Андрій14 Грудня 2025, 23:343 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Дослідники з Королівського коледжу Лондона виявили зв’язок між теоброміном – природною сполукою з какао – та ознаками повільнішого біологічного старіння. Вищі рівні цієї речовини в крові асоціювалися з молодшим біологічним віком порівняно з паспортним.

    Науковці проаналізували зразки крові учасників двох великих європейських досліджень – TwinsUK, яке охопило 509 людей, та KORA з 1 160 учасниками. Вони порівняли рівень теоброміну в крові з показниками біологічного віку, що відображають функціональний стан організму, а не кількість прожитих років. Про це розповідає Science Daily.

    Що показало дослідження біологічного віку?

    Біологічний вік визначали за допомогою змін ДНК-метилювання – хімічних міток на ДНК, які поступово змінюються з віком. Люди з вищою концентрацією теоброміну демонстрували показники, які відповідали молодшому біологічному віку.

    Команда також перевірила інші сполуки з какао та кави, однак саме теобромін виявився єдиним компонентом із таким чітким зв’язком зі старінням. Для підтвердження результатів застосували два підходи: аналіз темпів епігенетичного старіння та вимірювання довжини теломер – захисних ділянок на кінцях хромосом, які з віком скорочуються та пов’язані з ризиками для здоров’я.

    Професорка Джордана Белл, провідна авторка дослідження та професорка епігеноміки Королівського коледжу Лондона, зазначила, що результати вказують на зв’язок між ключовим компонентом темного шоколаду та повільнішими процесами старіння. Водночас вона підкреслила, що це не означає рекомендацію споживати більше шоколаду, а радше допомагає краще зрозуміти роль щоденних продуктів у підтримці здоров’я.

    Теобромін належить до алкалоїдів – рослинних молекул, здатних впливати на роботу генів, активуючи або пригнічуючи певні процеси в клітинах. Хоча ця речовина добре відома як токсична для собак, у людей її вже пов’язували зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань. Проте до цього часу теобромін залишався відносно малодослідженим у контексті старіння.

    Які питання залишаються відкритими?

    Керівник дослідження доктор Рамі Саад наголосив у науковій статті для Aging Us, що тепер ключовим завданням є з’ясувати механізми цього зв’язку та дослідити взаємодію харчових метаболітів з епігеномом. Такий підхід може дати нові знання не лише про старіння, а й про поширені та рідкісні захворювання.

    Команда також перевіряє, чи діє теобромін самостійно, чи його ефект пов’язаний з іншими компонентами темного шоколаду, зокрема поліфенолами, які вже відомі своїм позитивним впливом на здоров’я.

    Науковці наголошують, що результати не є підставою для збільшення споживання темного шоколаду. Продукт містить цукор, жири та інші інгредієнти, а вплив теоброміну на організм потребує подальших досліджень. Висновки роботи радше демонструють цінність масштабних популяційних аналізів у вивченні процесів старіння та генетики.

    Звідки береться білий наліт на шоколаді?

    Відразу після виробництва шоколад твердий і блискучий. Під час виготовлення його нагрівають і охолоджують для досягнення бажаної твердості та блиску.

    Поява білого нальоту на шоколаді пов’язана зі способом його зберігання. Наліт може виникати через перепади температури або високу вологість. Цей процес білого нальоту називається “шоколадним нальотом”. Можуть з’являтися два типи білого нальоту: жировий та цукровий. Білий жировий шар – виникає тоді, коли шоколад неправильно зберігався та піддавався коливанням температури. Білий цукровий наліт зʼявляється, коли змінюється вологість. Це призводить до розчинення кристалів цукру та осідання їх на поверхні шоколаду. Їсти такий шоколад абсолютно безпечно.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    вчені шоколад
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Чи справді вода з лимоном допомагає схуднути і «очищає організм»: пояснення медиків

    00:57

    На небі з’явиться зірка, яка може затьмарити Сонце

    00:46

    У пустелі Мохаве є загадкова 80-кілометрова дорога, походження якої ніхто не може пояснити

    00:35

    Російських зірок прибирають зі Spotify та Apple Music в Україні: перші 120 уже в списку

    00:26

    Чому зарядка до 100% вкорочує життя електромобіля: експерти назвали критичну помилку водіїв

    00:15

    Як не натрапити на шахраїв під час новорічного онлайн-шопінгу

    00:05
    14 Грудня

    Знайдено старовинну різдвяну листівку королеви Єлизавети II з сином Чарльзом: який вона має вигляд

    23:54

    Сусіди платять за світло вдвічі менше — і ви теж можете, просто ніхто не розповідає як

    23:45

    Вчені знайшли інгредієнт в чорному шоколаді, який сповільнює старіння

    23:34

    Знецінення гривні: чи підстрибне курс долара

    23:25
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.