Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • “Корона з голови не впала б”: ще одна країна вимагає публічної подяки від Зеленського
    • В Україні хочуть посилити правила виїзду чоловіків за кордон: кого не випустять
    • Як приготувати яйця-пашот без плити за 45 секунд: вийдуть ідеальними
    • США вже почали відкрито підігравати Кремлю: з чим тиснуть на Європу
    • ТЦК не потягнуть до суду: справи закриють без розгляду
    • Цей кросовер відірвуть з руками: названо найпопулярніший “‎свіжопригнаний”‎ легковик
    • Таємниці Сфінкса: навіщо насправді створили велетенську статую в Гізі
    • Вже сьогодні: у Раді анонсували гучне рішення Зеленського
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Сирі чи смажені: дієтологиня розповіла, як краще їсти гарбузове насіння

    Сирі чи смажені: дієтологиня розповіла, як краще їсти гарбузове насіння

    Ковальчук СвітланаКовальчук Світлана18 Жовтня 2025, 10:553 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Гарбузове насіння – багате джерело поживних речовин, включно з білком, клітковиною, корисними жирами і мінералами, такими як магній і фосфор.

    Воно містить корисні рослинні сполуки, такі як фітостероли та поліфеноли, які можуть підтримувати загальне здоров’я, пише Health. Існує безліч способів вживання гарбузового насіння в їжу, хоча користь від його вживання в цілому вигляді, очищеним, сирим або смаженим різниться.

    Цілісне та очищене гарбузове насіння

    Цільне насіння – це неочищене насіння. Декому подобається хрускіт, тоді як іншим оболонка може здатися занадто жорсткою. У цьому разі можна вибрати очищене насіння.

    Обидва варіанти багаті на білок, мінерали та жири, переважно у формі корисних мононенасичених і поліненасичених жирів.

    Харчова цінність цільного гарбузового насіння

    У неочищеному насінні більше клітковини, ніж в очищеному. Воно також містить більше калію і цинку. У 28 грамах смаженого цільного насіння гарбуза міститься:

    • білок: 5,22 г (г);
    • загальний жир: 5,5 г;
    • клітковина: 5,22 г, або 19% від добової норми;
    • залізо: 0,938 мг (мг), або 5% від добової норми;
    • магній: 74,3 мг – 18% від добової норми;
    • фосфор: 26,1 мг – 2% від добової норми;
    • калій: 261 мг – 6% від добової норми;
    • цинк: 2,92 мг – 27% від добової норми.

    Харчова цінність очищеного гарбузового насіння

    В очищеному насінні міститься більше білка, жиру, заліза, магнію і фосфору на порцію, ніж у цілісному. У 28 г смаженого очищеного гарбузового насіння міститься:

    • білки: 8,45 г;
    • загальний жир: 13,9 г;
    • клітковина: 1,84 г (7% від добової норми);
    • залізо: 2,29 мг (13% від добової норми);
    • магній: 156 мг (37% від добової норми);
    • фосфор: 332 мг (27% від добової норми);
    • калій: 223 мг (5% від добової норми);
    • цинк: 2,17 мг (20% від добової норми).

    Користь гарбузового насіння для здоров’я

    Насіння може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань, можливо, завдяки його впливу на рівень жирів у крові.

    Краще сире або смажене насіння

    Як цільне, так і очищене гарбузове насіння можна їсти сирим або смаженим. Усе залежить від особистих уподобань:

    Як обсмажити цільне гарбузове насіння

    Розігрійте духовку до 176 градусів Цельсія. Промийте насіння холодною водою, щоб послабити волокна. Ретельно промокніть насіння паперовим рушником. Покладіть насіння в миску і змішайте з оливковою олією. За бажання додайте морську сіль або улюблені спеції за смаком.

    Розкладіть насіння в один шар на деку. Випікайте 20-30 хвилин, періодично помішуючи, поки насіння не стане золотисто-коричневим і хрустким. Уважно стежте, щоб воно не підгоріло.

    Щоб запекти очищене гарбузове насіння так само розігрійте духовку, змастіть гарбузове насіння маслиновою олією та приправами, а потім розкладіть його на деку. Проте очищене гарбузове насіння запікається швидше, тож запікайте його 10-15 хвилин, регулярно перевіряючи готовність, щоб воно не підгоріло.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    дієтологи
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    “Корона з голови не впала б”: ще одна країна вимагає публічної подяки від Зеленського

    14:26

    В Україні хочуть посилити правила виїзду чоловіків за кордон: кого не випустять

    14:21

    Як приготувати яйця-пашот без плити за 45 секунд: вийдуть ідеальними

    14:18

    США вже почали відкрито підігравати Кремлю: з чим тиснуть на Європу

    14:15

    ТЦК не потягнуть до суду: справи закриють без розгляду

    14:12

    Цей кросовер відірвуть з руками: названо найпопулярніший “‎свіжопригнаний”‎ легковик

    14:11

    Таємниці Сфінкса: навіщо насправді створили велетенську статую в Гізі

    14:09

    Вже сьогодні: у Раді анонсували гучне рішення Зеленського

    14:05

    Користувачів Android просять терміново оновити свої пристрої: що сталося

    13:30

    Вчені б’ють на сполох: сонячний суперспалах підняв радіацію до рекорду за 20 років

    13:27
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.