Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Зустріч Зеленського і Трампа: у Європі не знають, чого очікувати
    • Ви будете здивовані: назвали професії в Україні, які точно не замінить штучний інтелект
    • Сибіга пояснив, навіщо росіяни сьогодні вгатили по Україні
    • Українців чекає нова “мінімалка”: скільки платитимуть уже з 2026 року
    • Путін несподівано визнав перевагу України, і зробив це публічно
    • Що відбувається із Сонцем наприкінці грудня: свіжий прогноз учених
    • Як знизити холестерин без ліків: лікарі назвали 4 види перекусів, що рятують судини
    • Камбоджа і Таїланд домовилися про негайне припинення вогню: що відомо
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Солодка небезпека: 15 сніданків, які підвищують рівень цукру в крові

    Солодка небезпека: 15 сніданків, які підвищують рівень цукру в крові

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина21 Лютого 2025, 12:423 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Діабет посідає дев’яте місце серед причин смерті, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я. Існує чотири основні типи: діабет 1-го типу, діабет 2-го типу, гестаційний діабет або діабет вагітних та переддіабет, при якому рівень глюкози в крові вищий за норму, але не досить настільки високий для діагнозу

    Видання Eat This, Not That пише, що у людей з діабетом першого типу організм перестає виробляти інсулін, тому що імунна система помилково атакує і знищує здорові клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін.

    «У людей із діабетом другого типу підшлункова залоза виробляє інсулін, але організм стає до нього несприйнятливим. Спочатку вироблення інсуліну збільшується у спробі компенсувати його недостатню дію, але зрештою клітини, що виробляють інсулін, виснажуються, і вироблення інсуліну знижується, що часто вимагає лікування інсуліном і на пізніх стадіях діабету 2 типу. На відміну від діабету першого типу, багато випадків діабету другого типу можна запобігти за допомогою дієти та фізичної активності», – розповів доктор Камілло Рікорді , директор Інституту дослідження діабету та програми клітинної трансплантації.

    Чому скачки цукру в крові небезпечні

    Стрибок цукру в крові може призвести до таких серйозних проблем, як хвороби серця, проблеми з нирками та ушкодження нервів.

    «Існує безліч факторів, які можуть спричинити стрибок цукру, наприклад, дієта, стрес, сон, інтенсивні фізичні навантаження та прийом ліків. Тимчасовий стрибок цукру – це нормально. Зазвичай цукор у крові підвищується, а невдовзі після цього він повертається до нормального діапазону. Однак тривале підвищення цукру в крові може призвести до пошкодження нирок, нервових закінчень, зору та серця. Людям з діабетом 1-го, 2-го типу або переддіабетом складніше регулювати рівень цукру в крові або через нездатність організму виробляти інсулін, або через резистентність до інсуліну», – пояснює Меддісон Саалінгер , дієтолог в Інституті дослідження діабету при Уні.

    Існує безліч продуктів, які діабетикам складно вживати, особливо у великих порціях.

    «Існує три основні макронутрієнти: вуглеводи, білки та жири. Вуглеводи можуть викликати стрибки цукру в крові, тоді як білки та жири практично не впливають на цей процес. Прості вуглеводи зазвичай підвищують цукор у крові швидше і вище, тоді як складні вуглеводи підвищують цукор повільніше та помірніше. Прості вуглеводи – це соки, газування, цукерки, десерти, рафіновані злаки, наприклад, білий хліб, деякі крупи та крекери, а також фрукти. Складні вуглеводи – це незбиране зерно, овочі, квасоля та бобові. Основна відмінність між цими двома групами – вміст клітковини. Саме клітковина допомагає вуглеводам перетравлюватися повільніше і сповільнює стрибки цукру у крові», – зазначила Саалінгер.

    Яка їжа підвищує цукор у крові

    бублики;

    млинці з сиропом;

    кави;

    вафлі;

    фруктові смузі;

    випічка;

    французькі тости;

    кріплення;

    перероблені високовуглеводні пластівці для сніданку;

    ароматизовані йогурти;

    білий хліб;

    фастфуд;

    підсолоджена ароматизована вівсянка;

    гранолу;

    боули з асаї.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    кров цукор
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Зустріч Зеленського і Трампа: у Європі не знають, чого очікувати

    12:21

    Ви будете здивовані: назвали професії в Україні, які точно не замінить штучний інтелект

    12:07

    Сибіга пояснив, навіщо росіяни сьогодні вгатили по Україні

    12:06

    Українців чекає нова “мінімалка”: скільки платитимуть уже з 2026 року

    11:54

    Путін несподівано визнав перевагу України, і зробив це публічно

    11:45

    Що відбувається із Сонцем наприкінці грудня: свіжий прогноз учених

    11:37

    Як знизити холестерин без ліків: лікарі назвали 4 види перекусів, що рятують судини

    11:25

    Камбоджа і Таїланд домовилися про негайне припинення вогню: що відомо

    11:20

    В Україні різко знизилась кількість проданих ялинок: де найбільше дерев

    11:18

    Масштабна атака занурила Київ у холод і темряву: третина міста без тепла та світла

    09:43
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.