Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Найдивніші звички диктаторів: від любові до магії вуду до одержимості знаменитостями
    • Мобілізація “навиворіт”: чому замість “рексів” до війська потрапляють чоловіки з шизофренією і алкоголіки
    • “Це станеться”: Трамп заявив про неминуче врегулювання війни в Україні
    • Юристи пояснили, який поширений штраф автомобілістам повністю незаконний
    • Дві шахрайки вкрали понад 2 млн грн під виглядом постачання дронів для ЗСУ
    • Закриті перемовини у США: що обговорили українська та американська делегації в Маямі
    • Постійна втома: що вона сигналізує та чому її не можна ігнорувати
    • Подорожуй безкоштовно: УЗ запускає нові умови видачі квитків — що треба знати
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Скумбрія може зникнути з прилавків: чому так відбувається і чим замінити цю суперкорисну рибу

    Скумбрія може зникнути з прилавків: чому так відбувається і чим замінити цю суперкорисну рибу

    Романчук МиколаРоманчук Микола09 Квітня 2025, 16:372 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Світ стоїть на порозі кризи в рибній промисловості – запаси скумбрії стрімко зменшуються, і в деяких регіонах її популяції вже не здатні до самостійного відновлення. Тому цілком ймовірно, що з українських магазинів ця риба може зникнути.

    Чому так відбулося і чим замінити скумбрію, розповідає The Guardian.

    Чому скумбрія може зникнути з магазинів?

    Основною причиною є хронічний перевилов скумбрії у низці країн. Як приклад, дослідники наводять ситуацію з атлантичною скумбрією – ще кілька років тому цей вид вважався чисельним і стабільним. Проте за останні чотири роки обсяги вилову перевищили допустимі норми майже на 25%, і тенденція лише погіршується.

    Від 2009 року рівень перевилову скумбрії сягав вражаючих 80%, оскільки багато країн ігнорують міжнародні рекомендації щодо контролю рибальства.

    Найвищий рівень надмірного вилову фіксується в Норвегії, Ісландії, Великій Британії та на Фарерських островах.

    Організація також закликає ресторани й супермаркети відмовитися від скумбрії, виловленої за допомогою донного тралу – саме цей метод часто застосовується для вилову риби у великих об’ємах, що ще більше шкодить популяціям.

    Про свої висновки MCS повідомила у щорічному звіті Good Fish Guide – документі, що містить рекомендації для урядів та систему оцінки стану популяцій риби. За цією системою, рівень 1 означає, що вилов дозволений без обмежень, а рівень 5 – що вилов необхідно негайно припинити.

    “Глибоко тривожно бачити, як джерело морепродуктів, що колись вважалося стабільним і безпечним, опиняється на межі вимирання. Скумбрія зазнає величезного тиску через надмірний вилов у багатьох країнах, і вже незабаром її запаси можуть не відновитися”, – заявила менеджерка MCS Еліс Мур.

    Вона наголосила, що виправити ситуацію можуть лише уряди, якщо почнуть діяти спільно, координувати обсяги вилову та дослухатись до рекомендацій науковців.

    Чим замінити скумбрію?

    У зв’язку з цим експерти MCS радять поступово переходити на споживання оселедця та сардин, які мають більш стабільні запаси. Пропонуємо вам варіанти, якими видами риби можна замінити скумбрію.

    Оселедець

    Має схожий насичений, маслянистий смак та щільну текстуру. Особливо добре підходить для копчення, засолювання або приготування на грилі.

    Сардини

    Також належать до жирної риби з вираженим смаком. Чудовий варіант для салатів, бутербродів або запечених страв. Можуть бути консервовані або свіжі.

    Анчоуси

    Маленька, але дуже ароматна риба. В консервованому вигляді часто використовується для додавання інтенсивного смаку в соуси, пасти або піцу. Мають більш солоний смак, ніж скумбрія.

    Лосось

    Хоча смак трохи відрізняється, лосось також є жирною рибою з насиченим смаком та ніжною текстурою. Підходить для різноманітних способів приготування: запікання, смаження, копчення.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    здоров'я рыба скумбрія
    Останні новини
    Сьогодні

    Найдивніші звички диктаторів: від любові до магії вуду до одержимості знаменитостями

    08:33

    Мобілізація “навиворіт”: чому замість “рексів” до війська потрапляють чоловіки з шизофренією і алкоголіки

    08:26

    “Це станеться”: Трамп заявив про неминуче врегулювання війни в Україні

    08:23

    Юристи пояснили, який поширений штраф автомобілістам повністю незаконний

    08:21

    Дві шахрайки вкрали понад 2 млн грн під виглядом постачання дронів для ЗСУ

    08:17

    Закриті перемовини у США: що обговорили українська та американська делегації в Маямі

    08:12

    Постійна втома: що вона сигналізує та чому її не можна ігнорувати

    08:00

    Подорожуй безкоштовно: УЗ запускає нові умови видачі квитків — що треба знати

    07:48

    Масштабна пожежа: дрони влучили у порт Темрюка — паливо палає стіною вогню

    07:36

    Британія розморожує мільярди РФ: гроші підуть Україні

    07:22
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.