Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • “Корона з голови не впала б”: ще одна країна вимагає публічної подяки від Зеленського
    • В Україні хочуть посилити правила виїзду чоловіків за кордон: кого не випустять
    • Як приготувати яйця-пашот без плити за 45 секунд: вийдуть ідеальними
    • США вже почали відкрито підігравати Кремлю: з чим тиснуть на Європу
    • ТЦК не потягнуть до суду: справи закриють без розгляду
    • Цей кросовер відірвуть з руками: названо найпопулярніший “‎свіжопригнаний”‎ легковик
    • Таємниці Сфінкса: навіщо насправді створили велетенську статую в Гізі
    • Вже сьогодні: у Раді анонсували гучне рішення Зеленського
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Не смаколик, а отрута: названо небезпечну ковбасу, яку нікому не треба купувати

    Не смаколик, а отрута: названо небезпечну ковбасу, яку нікому не треба купувати

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина10 Травня 2025, 21:542 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Напівкопчена ковбаса давно стала популярним перекусом або інгредієнтом для салатів, але медики дедалі частіше б’ють на сполох. Не всі знають про серйозні ризики для здоров’я, пов’язані саме з цим видом м’ясних виробів.

    Що робить популярну ковбасу небезпечною

    Напівкопчені ковбаси проходять складну термічну обробку, адже їх варять, а потім коптять. Така технологія сприяє утворенню поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ) – речовин, які вважаються канцерогенами. Вони можуть негативно впливати на клітини організму та навіть провокувати розвиток онкологічних захворювань.

    Крім того, в складі багатьох таких ковбас є нітрити та нітрати, які використовують для збереження кольору й подовження терміну зберігання. У великих кількостях або при термообробці ці “інгредієнти” можуть перетворюватися на потенційно канцерогенні сполуки.

    Яку шкоду приносить ковбаса напівкопчена

    Вживання напівкопчених ковбас пов’язане з низкою серйозних ризиків:

    • високий вміст солі сприяє підвищенню артеріального тиску та навантаженню на серцево-судинну систему
    • надлишок насичених жирів підвищує рівень холестерину й може провокувати атеросклероз
    • канцерогенні речовини, які утворюються під час копчення, з часом накопичуються в організмі.

    Не варто забувати й про те, що регулярне споживання переробленого м’яса, зокрема ковбас, підвищує ризик розвитку раку товстої кишки, шлунка та підшлункової залози.

    Як не купити небезпечну ковбасу

    Щоб не придбати ковбасу з підвищеним вмістом шкідливих речовин, звертайте увагу на склад. Якщо у переліку інгредієнтів є натрій нітрит (E250), фосфати, підсилювачі смаку або барвники – краще обійти такий продукт стороною.

    Також варто уникати ковбас із надто довгим терміном зберігання. Натуральна продукція не може зберігатися кілька місяців без шкоди для складу.

    Пам’ятайте, що чим менше інгредієнтів, тим краще. Ідеальний варіант: м’ясо, сіль, натуральні спеції.

    Чим замінити напівкопчену ковбасу для нарізки чи салатів

    Найпростіший варіант, який стане чудовою альтернативою ковбаси, це запечене куряче або індиче філе, нарізане тонкими скибками. Це м’ясо багате на білок, має низький вміст жиру та не містить добавок. Гарною альтернативою також стануть ростбіф або шинка, приготовані вдома без консервантів.

    Для бутербродів і салатів чудово підійдуть шматочки запеченого м’яса, відварена телятина, відварні яйця або сири з низьким вмістом солі. А якщо хочеться чогось копченого, то зверніть увагу на продукти з позначкою “копчене натуральним способом”, а не “зі смаком копчення” або “ароматом диму”.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    здоров'я ковбаса медики
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    “Корона з голови не впала б”: ще одна країна вимагає публічної подяки від Зеленського

    14:26

    В Україні хочуть посилити правила виїзду чоловіків за кордон: кого не випустять

    14:21

    Як приготувати яйця-пашот без плити за 45 секунд: вийдуть ідеальними

    14:18

    США вже почали відкрито підігравати Кремлю: з чим тиснуть на Європу

    14:15

    ТЦК не потягнуть до суду: справи закриють без розгляду

    14:12

    Цей кросовер відірвуть з руками: названо найпопулярніший “‎свіжопригнаний”‎ легковик

    14:11

    Таємниці Сфінкса: навіщо насправді створили велетенську статую в Гізі

    14:09

    Вже сьогодні: у Раді анонсували гучне рішення Зеленського

    14:05

    Користувачів Android просять терміново оновити свої пристрої: що сталося

    13:30

    Вчені б’ють на сполох: сонячний суперспалах підняв радіацію до рекорду за 20 років

    13:27
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.