Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Дружина Оззі Осборна вперше розповіла про останні слова легендарного музиканта
    • Заніміння рук та ніг: це симптоми прихованої хвороби
    • Генератор у квартирі: що загрожує власнику і чому це смертельно небезпечно
    • Українці можуть лишитися без пенсії: потрібно встигнути до кінця грудня
    • “Божевільне” передбачення Ілона Маска 1998 року стало реальністю
    • Чому через стрес випадає волосся та що з цим робити
    • В Україні можуть посилити мобілізацію: збільшать на 30%
    • “Прикурили хімзаводи на болотах”: “Мадяр” розповів, про нові удари по Росії
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Дієтологи пояснили, в чому користь та шкода м’ясних субпродуктів

    Дієтологи пояснили, в чому користь та шкода м’ясних субпродуктів

    Ольга СтепановаОльга Степанова18 Січня 2024, 11:053 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Внутрішні органи тварин і птиці, які називають субпродуктами, насичені великою кількістю поживних речовин, зокрема таких необхідних, як білок, залізо та вітамін B12.

    Страв із субпродуктів дуже багато в кухнях  Південно-Східної Азії та Африки. Вони також є поширеними в меню деяких європейських країн і південних штатах США.

    До м’ясних субпродуктів відносять печінку, серце, нирки, язик, селезінку, легені, мозок, шлунок, кишківник.

    Лікарка-ендокринолог, консультант зі здорового харчування Сімон Арунян пояснює, що ці продукти, які ігнорують деякі господині, насправді – корисна їжа, пишуть Факти з посиланням на Health

    На підтвердження своїх слів Арунян перераховує поживні речовини, якими багаті м’ясні субпродукти.

    По-перше, вони – потужне джерело білка, який забезпечує структуру тканин і органів.

    Рекомендоване споживання білка для здорових дорослих становить від 10% до 35% від потреби в калоріях, а джерела тваринного походження, зокрема м’ясні субпродукти, є хорошим варіантом.

    Як і інші продукти тваринного походження, м’ясні субпродукти містять вітаміни групи В, які беруть участь у кровотворенні, а також у виробництві ДНК.

    Рекомендована добова доза вітаміну B12 становить 2,4 мкг. Коли мова заходить про джерела з високим вмістом вітаміну B12, яловича печінка займає перше місце, пропонуючи 59,3 мкг у 100-грамовій порції.

    М’ясні субпродукти багаті різними мінералами, зокрема залізом, яке допомагає переносити кисень по всьому тілу, і цинком, який підтримує імунну функцію та загоєння ран.

    Рекомендовані добові норми заліза та цинку становлять 18 мг та 11 мг відповідно. Знову у рекордсменах тут печінка.

    Холін, який також відносять до вітамінів групи В, вартий окремої розмови. Це гепатопротектор і ліпотропний засіб. Холін необхідний для регулювання настрою, пам’яті та контролю м’язів.

    Він також відіграє важливу роль у ранньому розвитку мозку та обміні речовин. Хоча печінка людини сама може виробляти невелику кількість холіну, більшу частину необхідної норми все ж отримують з раціону.

    Рекомендована добова норма холіну становить 550 мг. 100-грамова порція яловичої печінки містить 333 мг холіну,  тобто 60% добової норми.

    Лікарка Арунян наголошує, що людям з подагрою зазвичай рекомендують уникати м’ясних субпродуктів, оскільки в них багато пуринів. Пурини розщеплюються на сечову кислоту, високий рівень якої в крові може призвести до нападів подагри.

    Вагітним теж не рекомендують вживати страви із субпродуктів. Вони багаті на вітамін А. Це жиророзчинний вітамін, його надлишок відкладається в печінці і не виводиться з сечею.

    Надлишок вітаміну А може викликати головний біль, нудоту та запаморочення. Високий вміст цього вітаміну є токсичним для ненародженої дитини. Він навіть може спричинити вроджені вади.

    Нещодавнє дослідження за участю понад 15 тис. учасників показало, що споживання м’ясних субпродуктів пов’язане з ризиком виникнення неалкогольної жирової хвороби печінки.

    Тому людям із діабетом теж варто уникати м’ясних субпродуктів або ж споживати їх у дуже помірних кількостях.

    Дієтологиня підкреслює, що важливо ретельно готувати м’ясні субпродукти. Так, яловичі, баранячі, телячі та свинячі шлунки, язики, печінку, серця, селезінку чи нирки слід готувати за температури, не нижчій 160 градусів.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    здоров'я
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Дружина Оззі Осборна вперше розповіла про останні слова легендарного музиканта

    19:39

    Заніміння рук та ніг: це симптоми прихованої хвороби

    19:32

    Генератор у квартирі: що загрожує власнику і чому це смертельно небезпечно

    19:23

    Українці можуть лишитися без пенсії: потрібно встигнути до кінця грудня

    19:14

    “Божевільне” передбачення Ілона Маска 1998 року стало реальністю

    19:06

    Чому через стрес випадає волосся та що з цим робити

    18:54

    В Україні можуть посилити мобілізацію: збільшать на 30%

    18:45

    “Прикурили хімзаводи на болотах”: “Мадяр” розповів, про нові удари по Росії

    18:40

    Українці можуть втратити до 50% пенсії після індексації: Гетманцев озвучив причини

    18:37

    Зимове сонцестояння 2025: коли найдовша ніч у році та чого не можна робити

    18:30
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.